Pohod biskupa Antuna Domu za stare i nemoćne u Velikoj

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 2. siječnja 2023. Dom za stare i nemoćne osobe u Velikoj nedaleko Požege i predvodio euharistijsko slavlje za korisnike i djelatnike navedene ustanove. Uvodeći u svetu misu, biskup je čestitao Božić i Novu godinu korisnicima i djelatnicima Doma. Kazao je kako se pitanje je li godina nova ili stara očituje po našim srcima koja mogu ostarjeti ili pomladiti se. Zaželio im je da unatoč svim životnim poteškoćama u godini koja je započela budu novi u srcima po Božjoj prisutnosti u njima. Zatim je ravnateljica Doma Mirjana Novak pozdravila biskupa Antuna, zahvalila mu za posjet i čestitala Božić i Novu godinu.

U homiliji biskup Antun je ustvrdio kako je današnja Božja riječ izazovna po tom što sv. Ivan u prvom čitanju tumači kako ima onih ljudi koji lažu, dok u evanđelju spominje kako ima nedobronamjernih ljudi. Istaknuo je da je onaj tko se pretvara te govori i živi neistinu, izgubljen čovjek, a da je najteža laž s obzirom na Isusa Krista, koja ne vjeruje da je on Bog i čovjek i da je u njem ostvareno najviše što je jedino Bogu moguće: pobjeda naše prolaznosti i smrti. Biskup je potom kazao kako se Ivan Krstitelj u današnjem evanđelju odnosi prema Isusu Kristu kao istini s obzirom na Božje djelo za naše spasenje. Izaslanicima farizeja i pismoznanaca tumači da on nije Krist, nego glas koji mu pripravlja put, a Krist je Riječ koja daje smisao svemu postojećem. Ivanovo svjedočanstvo da se čovjekova punina postojanja ne nalazi u predmetnoj, materijalnoj stvarnosti koju treba prikupljati, nego u osobi Isusa Krista, čija je prisutnost u našem srcu bogatstvo i moć kojim se pobjeđuje našu ograničenost, silno je aktualna za suvremenog čovjeka, usmjerena na materijalna dobra oko sebe, a u sebi ostaje prazan i u konačnici izgubljen.

Biskup je istaknuo starijim stanovnicima Doma kako su pritisnuti tjelesnom nemoći, ali da su unatoč tome bića srca u koje se može nastaniti Isusova blizina i snaga njegova Duha po kojoj nisu samo ono što su tjelesno, nego ono što on može u njima ostvariti. Poželio im je da im i ova godina bude blagoslovljena i lijepa po svemu onome što se u njihovim srcima događa po toj prisutnosti te po njoj budu jači od svih nevolja prolaznog života. Zaključio je kako onaj tko vjeruje Isusu Kristu nije lažac samome sebi, jer po svojoj otvorenosti za njega postaje dionik djela koje je on ostvario kad je stao na smrtnu granicu našeg postojanja i na njoj ostvario pobjedu za nas.