Biskup Antun primio vrhovnu poglavaricu Marijinih sestara

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu u Požegi, 11. siječnja 2023. s. M. Kristinu Rihar, vrhovnu poglavaricu Marijinih sestara čudotvorne medaljice, u čijoj je pratnji bila s. Lidija Đorđević, poglavarica zajednice Marijinih sestara u Svećeničkom domu u Požegi. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije i ravnatelj Svećeničkog doma u kojem djeluju spomenute sestre.

Vrhovna poglavarica izvijestila je biskupa o vizitaciji koju provodi u Hrvatskoj provinciji Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Posebno se osvrnula na sestarsko djelovanje u Požeškoj biskupiji, u Svećeničkom domu u Požegi te u Bolnici Milosrdne braće sv. Rafael na Strmcu.

Biskup je zahvalio s. Kristini za sve dobro koje sestre s velikom požrtvovnošću čine u ustanovama Požeške biskupije gdje im je povjereno ostvarivati poslanje u skladu s karizmom svoga reda. Upoznao je vrhovnu poglavaricu s pitanjima vezanima za djelovanje sestara u okviru širih pastoralnih nastojanja Požeške biskupije, napose na području odgoja i obrazovanja, uključujući i Dom sv. Antuna u Zagrebu za studentice, o kojima vode brigu Marijine sestre iz njihova samostana u Durmitorskoj ulici. Prikazao je nastojanja Požeške biskupije u okviru Hrvatske biskupske konferencije oko statusa katoličkih škola u Republici Hrvatskoj a slično i oko spomenute katoličke Bolnice na Strmcu, gdje djeluju tri Marijine sestre podrijetlom iz Afrike.  Podsjetio je na plodnu suradnju između Katoličke osnovne škole u Požegi i Marijinih sestara u Beninu u Africi, zahvaljujući aktivnostima roditelja i učenika na prikupljanju novčane pomoći za školovanje određenog broja djece u spomenutoj afričkoj zemlji. Na kraju je biskup vrhovnoj poglavarici darovao knjige koje je Požeška biskupija minule godine tiskala o 25. obljetnici svoga osnutka i uspostave.