Srijeda prvog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: 1 Sam 3, 1-10. 19-20; Ps 39, 2 i 5. 7-8a. 8b-9. 10; Mk 1, 29-39.


Evanđelje dana (Mk 1, 29-39)

„Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti.“

U ono vrijeme: pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.
Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike — a bijahu mnogi i razne im bolesti — i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.
Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.


Razmišljanje

Isusovo poslanje!

Svoje poslanje Isus ne temelji samo na pouci, riječima, nego na konkretnim djelima. Progovara, govori nam Svojim stavom, Svojom dobrotom i Svojim služenjem. Skrenimo pozornost na Njegovo ponašanje i vladanje nakon subotnje liturgije u sinagogi – odlazi k Petru u posjetu. Kakva je samo radost morala biti u Petrovu srcu! Njegov Gospodin i Učitelj ne zazire od njegova skromnog doma, pronalazi vrijeme i posjećuje ga. Petrova kuća postaje znak i poruka čitavoj Crkvi kasnije: znak služenja i poslanja. Isus nije došao da Mu služe, nego da On služi. Čim su Mu rekli za Petrovu bolesnu punicu, prilazi joj, uzima za ruku i ozdravlja. Postavljam pitanje i razmišljam: s čime se Isus susreće i što zatječe u kući moga srca kada Ga primam u sv. Pričesti? S čime se Isus susreće kada ulazi pod krov moga doma, moje obitelji? Kako se osjeća u njemu, ima li u njemu nešto o čemu bih Mu htio reći, nešto što je slično onome u Petrovoj kući? Isus je spreman da me sada ne samo sasluša, nego i da mi pomogne, riješi moje probleme, podigne iz pada i ozdravi od bolesti.

Vjerujem li ja u to?

Nakon razgovora s Isusom, s Njim se uputi na samotno mjesto i pomoli se. Pokušaj biti s Njim u prisutnosti Boga Oca Svemogućega koji nas uslišava i tješi u svakoj našoj žalosti. Ne propusti tu priliku, pronađi Isusa i pozo vi Ga u kuću svoga srca i svoje obitelji, a On će se pobrinuti za sve ostalo. Budi Njegov vjerni učenik, poučavaj i širi Njegov nauk ne samo riječima nego i svojim svakodnevnim životom. Z.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)