Božićni blagoslov Doma pape Ivana Pavla II. u Požegi

Biskup Antun Škvorčević predvodio je 11. siječnja 2023. slavlje božićnog blagoslova Doma pape Ivana Pavla II. u Požegi, u čijem sastavu su Svećenički dom s umirovljenim svećenicima i onima koji djeluju u središnjim biskupijskim ustanovama, Kolegij u kojem borave svećenički aspiranti i drugi srednjoškolci, Središnja biskupijska kuhinja s Caritasovom kuhinjom te zajednica Marijinih sestara od čudotvorne medaljice.

Molitveno slavlje započelo je u kapeli „Svećeničke Majke“ u Svećeničkom domu. Pozdravljajući nazočne svećenike, časne sestre, gimnazijalce iz Kolegija na čelu s ravnateljem Doma Ivicom Žuljevićem i ravnateljem Kolegija Tomislavom Dokozom, biskup je kazao kako su brojni naši vjernici ovih dana otvorili svećenicima vrata svojih domova, a još više svoja srca Božjoj blizini i blagoslovu. Pozvao ih je da i oni otvore svoja srca kako bi im Bog bio blizu ove godine  a njegov blagoslov svjetlo i snagu za život.

U homiliji biskup se osvrnuo na naviješteni ulomak iz Prologa Ivanova evanđelja, rekavši kako je u tvrdnju „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše“ evanđelist sabrao svu tugu koja se čovjeku može dogoditi kad isključi Boga iz svog života. Podsjećajući kako se to može dogoditi i svakome od nas, biskup je rekao da ovim molitvenim činom želimo otvoriti svoja srca Božjoj svjetlosti, snazi i prisutnosti. Još više, po tvrdnji sv. Ivana, oni koji prime Isusa Krista zadobivaju moć postati djecom Božjom. Istaknuo je kako čovjek koji svede svoj život na imati tek nešto ostaje na razini nemoći, a da je Isus postao čovjekom da bismo mi mogli postati sinovi i kćeri Božje. Jer tvrdi evanđelist: „A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja“. Biskup je pozvao okupljene da pored toga ovim blagoslovnim činom posvjedoče Isusu Kristu kako ga prihvaćaju i u novoj godini kao vlastitu sudbinu i smisao svoga postojanja.

Nakon blagoslovne molitve biskup Antun je u pratnji učenika Kolegija i stanovnika Svećeničkog doma prošao kroz sve prostorije Doma pape Ivana Pava II. i poškropio ih blagoslovljenom vodom, podsjećajući njihove stanovnike tko su postali u svetom krštenju. Blagoslov je završio u velikoj blagovaonici gdje su svi bili dionici zajedničkog stola.