Četvrtak prvog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: 1 Sam 4, 1-11; Ps 43, 10-11. 14-15. 24-25; Mk 1, 40-45.


Evanđelje dana (Mk 1, 40-45)

„Prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.“

U ono vrijeme dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: „Ako hoćeš, možeš me očistiti!“ Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: „Hoću, budi čist!“ I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: „Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.“ Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.


Razmišljanje

Isusu dolaze ljudi koji žele iskusiti snagu Njegova ozdravljenja. Dolazi Mu i gubavac koji prije svega mora u sebi slomiti i nadići mnoštvo sumnji, a istovremeno krši zabranu približavanja ljudima – da bi bio ozdravljen. Zato su njegove riječi kojima se obraća Isus: Ako hoćeš, možeš me očistiti, bez trunke primoravanja, a ispunjene vjerom i pouzdanjem koje dopušta Isus da učini ono što On želi. Isus, gledajući ovog čovjeka, biva ganut i vidi sve ono što je potrebno da bi ga čudo ozdravljenja moglo dotaknuti i zato je do voljna samo riječ: Hoću, budi čist!

Proživljavajući ovaj događaj, samo od sebe nameće se pitanje moje osobne vjere i pouzdanja u Isusa. Promatram li ovaj prizor samo „izdaljega“ ili sam svjestan svoje gube s kojom želim pri stupit k Isus i zamoliti Ga ozdravljenje? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)