Treće kolo malonogometne lige Požeške biskupije

U subotu, 14. siječnja 2023. održano je treće kolo Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije. Odigravanje utakmica započelo je duhovno-molitvenim programom u požeškoj crkvi sv. Lovre. Nakon pozdravnih riječi povjerenika za pastoral mladih Marijana Pavelića mladim sportašima je kratku katehezu na temu molitve i osobnog odnosa s Bogom održao Tomislav Dokoza, ravnatelj Kolegija Požeške biskupije. Kroz više osobnih primjera i iskustava progovorio je o važnosti životnog reda koji se stvara svakodnevnom disciplinom koji potom dovodi do osobnih uspjeha kako u sportu, tako i drugim područjima ljudskog života. Tako i odnos s Bogom traži osobnu disciplinu i odluku kojom odgovaramo na Božju bezuvjetnu ljubav te u svoj život uvodimo molitveni red koji od nas stvara pobjednike, velikane duha. Pozvao je da taj red počnu graditi odmah u trenucima euharistijskog klanjanja koje je uslijedilo.

Nogometaše je potom pozdravio požeški biskup Antun Škvorčević, istaknuvši kako za sportska natjecanja nije važno imati samo dobru fizičku kondiciju, nego je potrebno biti pravoga duha kojim se igra i pobjeđuje. Kazao je da je radi toga dobro što su prije sportskih utakmica sudjelovali na duhovnom programu u crkvi sv. Lovre. Spomenuo je kako je razumljivo da svi sudionici sportskih natjecanja žele pobijediti, ali da u tom neće svi uspjeti. Zapitao je nazočne nogometaše jesu li oni koji izgube utakmicu uistinu gubitnici? Ustvrdio je kako život nije stvarnost u kojoj se samo pobjeđuje, nego se često osobno ili zajednički zbivaju i gubitništva. Važno je znati izgubiti pojedine bitke da bi na koncu bili pobjednici. Gubitništva nas podsjećaju da naša uspješnost zapravo ovisi o drugome i događa se s drugima. Biskup Antun je istaknuo kako je u tom smislu posebno značajan nogomet kao ekipna igra, u kojoj uspjeh ovisi o cijeloj momčadi, zbog čega je izuzetno važno ne igrati sebično, jer to uvijek dovodi do gubitništva. Ustvrdio je kako je to slika života u njegovoj cjelovitoj pojavnosti: ako ga svedemo na individualizam ili sebičnost isključujući drugoga, napose Boga, postajemo konačni gubitnici. Pojedinačna životna gubitništva dovode nas do svijesti da ovisimo o Bogu i približavaju nas njemu, te su veoma korisna za našu izgradnju i rast. Biskup je podsjetio kako nas Drugi vatikanski sabor uči da je Bog odlučio spasiti nas ne kao pojedince, te je Isus osnovao Crkvu kao zajednicu u kojoj nas privodi punini našeg postojanja. Kazao je sportašima kako se natječu u nogometu kao mladi katolički vjernici, te im je poželio da igrom potvrde smisao i snagu zajedništva njihove pripadnosti Crkvi u svojim župama. Zahvalio je svima koji su uključeni u organiziranje Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije, napose Marijanu Paveliću, biskupijskom povjereniku za pastoral mladih.

Uslijedilo je odigravanje utakmica trećeg kola u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi i Sportskoj dvorani Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj prema dogovorenom rasporedu. Sukladno rezultatima utakmica triju odigranih kola Lige i zbrojenim bodovima, u završnicu Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije koja će se igrati u subotu, 21. siječnja u Požegi, ušle su ekipe: Župa sv. Barbare, Jakšić; Župa Uznesenja BDM, Končanica; Župa Blažene Djevice Marije, Nova Kapela; Župa bl. Alojzija Stepinca, Novska; Župa sv. Nikole Biskupa, Pleternica; Župa sv. Ivana Krstitelja, Požega; Župa sv. Augustina Biskupa, Velika i Župa Bezgrješnog začeća BDM, Vetovo.