Biskup Antun primio odlikovanje Svetog Huberta

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 18. siječnja 2023. predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Ivicu Budora u pratnji tajnika Hrvoja Kukasa i glavnog urednika Lovačkog vjesnika Ivice Stanka. Iz Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije na susretu je bio nazočan predsjednik Branko Bertelović, dopredsjednik Denis Milošević, i donedavni predsjednik Zdravko Vujnović.

Zahvaljujući biskupu Antunu za sve što čini za lovce Hrvatskog lovačkog saveza, predsjednik Budor je istaknuo kako su u njemu prepoznali osobu koja je zaslužila Zlatno lovačko odlikovanje Svetog Huberta. Spomenuo je kako se to najviše odlikovanje Saveza dodjeljuje onima koji su doprinijeli razvoju lovstva, kao i građanima koji su ga zaslužili svojim odnosom prema tom pitanju. Kazao je biskupu Antunu kako je on tijekom proteklih 25 godina biskupstva svjedočio da podržava i duhovno skrbi za lovce u Požeško-slavonskoj županiji i diljem domovine, što je očitovao i u dva susreta na nacionalnoj razini, održana u Požegi. S obzirom da biskup Antun nije mogao sudjelovati na sjednici Saveza 9. prosinca 2022., predsjednik Budor mu je odlikovanje predao ovom prigodom u Biskupskom domu.

Biskup je zahvalio za dodijeljeno odlikovanje, spomenuvši da je od početka Požeške biskupije smatrao kako je poštivanje prirode kao Božjeg stvorenja jedna od sastavnica vjere, na što nas u novije vrijeme često podsjeća i papa Franjo. Kazao je da je povezanost Crkve s lovcima, šumarima i drugim djelatnicima u prirodi važna s obzirom na činjenicu da se oni brinu za njezino očuvanje, raznolikost i ravnotežu, te usred sve većeg individualizma promiču zajedništvo. Dodao je kako je lovcima potrebna određena duhovnost da bi vršili navedene zadaće te je to razlog što je svake godine nastojao zajedno s njima svetom misom proslaviti sv. Huberta, njihova zaštitnika. Pored toga, kazao je, kako u navedenom smislu ima značenje i sudjelovanje lovaca u organiziranju hodočašća, među ostalim primanjem u svojim zdanjima na Papuku pješaka koji idu iz Posavine i Požege do Voćina pružajući im okrjepu, ili kad su na Gospinu Polju, svetištu iznad Nove Kapele uređivali cestu i bogoslužni prostor da bi hodočasnici imali prikladne uvjete za pobožnost. Biskup je uručio predsjedniku knjige i grafičku mapu tiskanu prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije, dok je predsjednik Budor biskupu Antunu darovao knjige čiji je izdavač Hrvatski lovački savez.