Godišnji susret Vijeća Nacionalnog ureda za katoličke škole i njihovih ravnatelja

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održan je 25. siječnja 2023. u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu redovni godišnji susret predstojnika biskupijskih ureda za katoličke škole te ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj.

Susret je započeo molitvom trećeg časa. Potom je predstojnik Ureda Ivica Žuljević pozdravio požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje kao i sve predstojnike i ravnatelje te im zahvalio za dolazak i požrtvovnost kojom se posvećuju katoličkim školama.

Polazeći od kratkog ulomka iz 1. Pavlove Poslanice Timoteju, pročitanog u molitvi Trećega časa, biskup Antun je spomenuo kako bi se očekivalo da Apostol pritisnut mnogim nevoljama o njima piše svome učeniku Timoteju. No, on zahvaljuje Isusu Kristu što mu daje snage i što ga je smatrao vrijednim povjerenja kad ga je postavio u službu da bude njegov navjestitelj. Evanđelje je tako važna stvarnost da sv. Pavao poziva Timoteja neka se zajedno s njime »zlopati« u njegovu naviještanju, kazao je biskup. Podsjetio je ravnatelje da su biskupi kao članovi zbora apostolskih nasljednika prvi pozvani biti navjestitelji evanđelja a da su se oni svojom službom u katoličkim školama zajedno s drugim djelatnicima opredijelili biti njihovi suradnici u naviještanju Isusa Krista mladim naraštajima. Istaknuo je da im je povjereno najdragocjenije što imamo u Hrvatskoj, a to su djeca i mladi. Nijedno dijete nije plod slijepog slučaja, nego je djelo Božjeg nauma, biće iza kojega stoji Božja ljubav, te stoga njihov odgoj i obrazovanje imaju sasvim posebno značenje, ustvrdio je biskup. Pozvao je ravnatelje da se svaki od njih osobno i svi zajedno utvrde u svijesti dostojanstva njihova odgojnog poslanja i da ga nastoje vršiti s još većim žarom i požrtvovnošću. Rekao im je kako nas Pavlov primjer zahvaljivanja Isusu Kristu za dar i dostojanstvo poslanja podsjeća na to da uvijek trebamo biti pozitivni u pristupu služenju djeci i mladima te da smisao ni ovog susreta nije u tome da se bavimo problemima koje susreću ravnatelji u svojim školama, nego da u svjetlu vjere, radosti i zahvaljivanju raspravljamo prvenstveno o načelima, po kojima ćemo pristupati rješavanju konkretnih pitanja i problema. Zahvalio je ravnateljima za sva njihova požrtvovna i plemenita nastojanja u katoličkim školama, napose predstojniku i tajniku Nacionalnom uredu za katoličke škole. Čestitao je predstojniku Ivici Žuljeviću što su mu hrvatski biskupi iskazali povjerenje izabravši ga ponovno na petogodišnji mandat u spomenutoj službi. Biskup je potom Izvijestio ravnatelje o susretu članova Stalnog vijeća HBK s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, održanom 28. studenog 2022., na kojem je među ostalim bilo riječi i o katoličkim školama. Podsjetio je na provedbeni Ugovor, koji su Vlada RH i HBK potpisale 2011. godine na temelju Međunarodnog Ugovora između RH i Svete Stolice o suradnji na području odgoja i kulture, te istaknuo kako je taj Ugovor u međuvremenu zastario u nekim svojim dijelovima, te je na spomenutom susretu dogovoreno da se izradi novi. Stoga je zamolio ravnatelje da se uključe u njegovo oblikovanju, tako što će u sljedećih tjedan dana dostaviti Nacionalnom uredu u Zagrebu pitanja za koja bi valjalo u novom Provedbenom Ugovoru izraditi načelna rješenja.

U nastavku susreta Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu detaljno je predstavila Program edukacije za stjecanje kompetencija za rad u katoličkoj školi. Navedeni projekt nastao je u suradnji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Nacionalnog ureda za katoličke škole a njegov cilj je omogućiti djelatnicima katoličkih škola stjecanje znanja, vještina i kompetencija s ciljem unapređenja intelektualnog i duhovnog razvoja koji su preduvjet kršćanske i ljudske zrelosti, a pridonijeti će kvaliteti rada nastavnika i djelatnika katoličkih škola. Program će se provoditi u četiri regionalna centra tijekom tri vikenda na teme: Biblija, Crkva u svijetu, Katolički moral i etika s ukupno devet obveznih i šest izbornih predmeta.

Jedna od tema dnevnog rada bila je i dogovor o stručnim skupovima i drugim događanjima u (su)organizaciji Ureda tijekom 2023. godine a to su Godišnja formaciji svih djelatnika katoličkih škola koja će se održati 10. i 11. ožujka 2023., u Šibeniku i Vodicama, zatim sportska natjecanja katoličkih srednjih škola 21. i 22. travnja u Sinju te Smotra glazbenih i scenskih aktivnosti katoličkih osnovnih škola 13. svibnja 2023. koja će se održati u Varaždinu. Sastanak je završio zajedničkim druženjem uz domjenak.