Carigradski patrijarh i ekumenska nastojanja u Hrvatskoj

Po završetku Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, požeški biskup i predsjednik Biskupske komisije HBK za ekumenizam Antun Škvorčević sastao se 26. siječnja 2023. u Biskupskom domu u Požegi s djelatnicima koji su sudjelovali u organiziranju ekumenskih molitvenih programa. Razmotrivši njihovo ostvarenje, biskup je izrazio priznanje svima koji su se oko programa trudili, napose povjereniku Požeške biskupije za ekumenizam Draganu Hrgiću, župniku slatinske Župe sv. Josipa, koji je priredio središnje ekumensko molitveno slavlje, 20. siječnja o. g. a na kojem je sudjelovao episkop Jovan Ćulibrk iz Pravoslavne Crkve te biskup Péter Szenn iz Kršćanske kalvinističke reformirane Crkve u Hrvatskoj.  Biskup je zahvalio svim ekumenskim djelatnicima za iskazanu zauzetost te ih je potaknuo na ustrajnost u širenju evanđeoske kulture susreta s drugim kršćanima. I u ovoj prigodi potvrđena je važnost ekumenskih nastojanja u Požeškoj biskupiji, koja se prostire na povijesno osjetljivom prostoru s brojnim ljudima ranjenima u duši i u najnovijem Domovinskom ratu. Ponovno se očitovalo kako je za njihovo liječenje potreban evanđeoski pristup praštanja, pomirenja i milosrđa da bi se unaprijedilo povjerenje među različitima i stvarali uvjeti za odnose međusobnog prihvaćanja, razumijevanja i poštovanja. U tom smislu razgovaralo se i o programu ovogodišnjeg Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji, koji će se održati u petak, 31. ožujka.

Biskup Antun naglasio je važnost koju za ta nastojanja ima i povezanost s carigradskim ekumenskim patrijarhom Bartolomejem, čiji je bio gost tri dana 2017. godine. Otada Njegova Sve-Svetost očituje svoju blizinu prema njemu i Crkvi u Hrvatskoj i na pisani način, među ostalim i čestitkama prigodom velikih kršćanskih blagdana. To je Patrijarh Bartolomej posvjedočio i za Božić 2022. te je biskup Antun sudionicima sastanka predstavio sadržaj njegova pisma.

Patrijarh je napisao: »Njegovoj Preuzvišenosti Antunu Škvorčeviću, požeškom biskupu, predsjedniku Komisije Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam, našem dragom i ljubljenom bratu u Kristu našem Bogu: Božja milost i mir s Vama!

Hvalimo i slavimo Boga ljubavi, koji nam je još jednom podario radost ovim putem povezati se s Vašom Preuzvišenošću u blagdanskoj prigodi Kristova Rođenja i ulaska u Novu 2023. godinu.

Na koljenima pred svetim jaslicama Božanskog Djeteta svečano častimo „neobično otajstvo“, u kojem je Sin Božji, vječna Božja Riječ uzela ljudsku narav radi našega spasenja i radi obnove svega stvorenja. Naš „Bog je s nama“ (Mt 1,23) i On poziva čovječanstvo u zajedništvo svoje svetosti u Crkvi kao predokus punine božanske ekonomije u Kraljevstvu koje dolazi.

Radosnu vijest Božanskog Utjelovljenja slušamo ove godine uz ratne poklike i zveckanje oružjâ u Ukrajini. Crkva Isusa Krista, koji je „Bog mira“ treba osnažiti svoje napore da oružje umukne i da se okonča humanitarna nesreća. Bit ćemo suđeni po našem doprinosu miru, koji nikad nije bio ostvariv sâm po sebi, nego je uvijek bio i ostaje plod molitve, nadahnutih inicijativâ i povjerenja u moć dijaloga. Tragično je kad vjera postane izvor fundamentalizma i nasilja, umjesto da ona služi kao snaga pomirenja i mira.

Dok u tom duhu Vašoj Preuzvišenosti upućujemo srdačan pozdrav na svetkovinu utjelovljenja Božje Riječi, usrdno Ga molimo da Vama i svim Hrvatima udijeli trajno zdravlje i svaki blagoslov odozgo, osobito sada kad je Vaša živopisna zemlja ušla u schengensku zonu i usvojila euro, što će Vam, nadamo se, donijeti trajni napredak i blagostanje. Povrh toga, molimo da Gospodin naš osnaži Vaše crkveno služenje za dobro kršćanskog naroda i cijelog čovječanstva, te ostajemo s izrazima velikog poštovanja i duboke ljubavi u Gospodinu, kojega je „ljubav dovela na zemlju“.

U Ekumenskom Patrijarhatu,

svetkovina Božića 2022.

Vaše Preuzvišenosti ljubljeni brat u Kristu

BARTOLOMEJ

Nadbiskup Carigrada-Novog Rima i Ekumenski Patrijarh«

Biskup Antun je Njegovoj Sve-Svetosti i svima koji su povjereni njegovoj pastirskoj skrbi  uputio svoju čestitku za Božić.