Priopćenje za javnost sa skupštine biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i susreta s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom

U Biskupskom domu u Požegi, 31. siječnja 2023. održana je skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Na drugom dijelu sudjelovao je i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Tom prigodom sudionici su dali sljedeće priopćenje za javnost:

1. Mi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, okupljeni 31. siječnja 2023. godine u Biskupskom domu u Požegi, razmatrali smo stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije u Republici Hrvatskoj te iz Srijemske biskupije u Republici Srbiji i njegove posljedice. Svjesni da Crkva nije u mogućnosti zaustaviti procese gospodarske i druge socijalne naravi, utvrdili smo da u skladu sa svojim evanđeoskim poslanjem trebamo obiteljima i mladima pomagati da prepoznaju svoje dostojanstvo u cjelovitosti svoga poziva, koji nije svediv na materijalno pitanje. Istovremeno nam je s velikim razumijevanjem pratiti vjernike iseljenike i veliku pozornost posvetiti starijim osobama čiji se broj kod nas povećao a koje ostaju same. Pastoralni djelatnici u našim mjesnim Crkvama u suradnji sa socijalnim radnicima, uz materijalnu pomoć, pozvani su zauzeto nastojati pružati starijim osobama i utjehu vjere, te ih snažnije povezivati sa župnom zajednicom kojoj pripadaju. Pored toga, potrebno je da na čelu sa župnicima prate iseljene obitelji u inozemstvu i pomažu njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu, primaju ih s radošću kad pohađaju članove svoje obitelji i rodbine u mjestima iz kojih su potekli, kad se ondje žele vjenčati, krstiti djecu ili slaviti druge svete sakramente. Naime, iskazivanjem dobrodošlice i svjedočenjem osjećaja vjerničke blizine omogućujemo iseljenicima da osjete kako domovina nije tek zemljopisni pojam, nego zajedništvo koje se očituje u uzajamnom prihvaćanju i poštovanju te življenju vrijednosti koje potvrđuju njihov identitet. To je ujedno i način na koji ih nenametljivo pozivamo da razmisle o svom povratku u domovinu.

2. U odjeku nedavno završene Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, susreli smo se u drugom dijelu skupštine s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, čiji pravoslavni vjernici žive zajedno s katoličkim vjernicima, većim dijelom na području Požeške biskupije, a u određenom broju i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Zajednički smo razmotrili ono što je moguće učiniti za unapređenje naših međusobnih odnosa, zasjenjenih učestalim negativnim protuhrvatskim i protusrpskim verbalnim očitovanjima, kako na političkoj razini, tako u medijima i u Hrvatskoj i u Srbiji, pokatkad i u crkvenim krugovima. Pored toga, utvrdili smo da teška ratna stradanja u Ukrajini među ostalim bude i sjećanja na sve što smo proživjeli kod nas u ratu 1991.-1995., unoseći u naše međusobne odnose dodatnu količinu nesigurnosti i nepovjerenja. Navedeno stanje potiče strah u žiteljima Hrvatske i Srbije, napose kod preostalih Hrvata u Srijemskoj biskupiji, pokrećući ih na daljnja iseljavanja.

Radujemo se nastojanju političara iz dviju spomenutih država koji se u novije vrijeme trude oko međusobnog zbližavanja i pronalaženja mogućnosti rješavanja i najtežih pitanja, te pridonesu smanjenju međunacionalnih i međudržavnih napetosti, očitujući spremnost da svim svojim građanima osiguraju pravedni mir i sigurnost u vlastitoj domovini i domu. Svjesni našega evanđeoskog poslanja, uviđamo kako kao pastiri Katoličke i Pravoslavne Crkve trebamo obnovljenom osjetljivošću izgrađivati međusobno povjerenje i poštovanje, promicati praštanje, pomirenje i zajedništvo. To je, naime, poslanje koje nam je povjerio zajednički Gospodin Isus Krist, te smo pozvani vjernicima i drugim građanima naših zajednica biti primjer i ohrabrenje u jednakim nastojanjima. Zadaća je to koju smo zajedno s drugim biskupima u Republici Hrvatskoj javno preuzeli i na koju smo početkom 2022. godine pozvali sve vjernike u dokumentu „Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje“.

Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit

Antun Škvorčević, požeški biskup

Đuro Gašparović, srijemski biskup

Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor

Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru

Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup