Pismo biskupa Antuna prigodom potresa u Turskoj: »Plačite sa zaplakanima«

Prigodom razornog potresa u Turskoj i Siriji biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom »Plačite sa zaplakanima« (Rim 12,15“ koje donosimo u cijelosti:

»Potres koji je u ranim jutarnjim satima 6. veljače 2023. zahvatio južnu Tursku i sjevernu Siriju prouzročio je pustoš rijetkih razmjera, odnio tisuće ljudskih života i razorio brojne domove. Oni koji su preživjeli navedenu prirodnu katastrofu, ispunjeni dubokom tugom i velikim strahom, tragaju po ruševinama za nastradalima, bespomoćno promatrajući nestanak svega što je tvorilo njihovu svakodnevicu. Podsjeća nas to na naša nedavna slična stradanja od potresa u Zagrebu, Petrinji, Sisku i Glini te na mnoge plemenite ljude koji su nam tom prigodom pritekli u pomoć. I dok još uvijek nastojimo liječiti naše otvorene duhovne i materijalne ranjenosti, tragedija nas u Turskoj i Siriji ne ostavlja ravnodušnima. Potaknuti Apostolovim riječima „Plačite sa zaplakanima“ (Rim 12,15) želimo u nedjelju, 12. veljače 2023. posvjedočiti u Požeškoj biskupiji svoju suosjećajnu blizinu svima koji zbog stradanja u potresu trpe veliku bol i gubitak.

U župama Požeške biskupije na svim svetim misama navedene nedjelje uputit ćemo Bogu molitvu za poginule u potresu u Turskoj i Siriji, ranjene, sve kojima su domovi razoreni kao i za one koji im pomažu olakšati stanje. Na svršetku svake svete mise prikupljat ćemo novčane priloge za sve one koji su ostali bez vlastitog doma i kojima su oni žurno potrebni. Župnici će priloge dostaviti biskupijskom Ekonomatu ili Biskupijskom Caritasu kako bi što prije bili upućeni stradalnicima. Novčani dar moguće je poslati i na žiro račun Caritasa Požeške biskupije HR2623600001102314013 kod Zagrebačke banke s naznakom „za žrtve potresa u Turskoj i Siriji“.

Niti najmanji dar koji će netko priložiti nije beznačajan. Svaka, naime, kap dobrote pomaže u ovom teškom trenutku tkati slap plemenitosti usmjeren prema nedužnim stradalnicima u potresu po pjesnikovim riječima: „Taj san u slapu da bi mog’o sjati, i moja kaplja pomaže ga tkati“ (Dobriša Cesarić, Slap).

Zahvaljujem vam za dobrotu koju ćete i ovom prilikom iskazati prema unesrećenima, te vas sve od srca pozdravljan i blagoslivljam – vaš biskup Antun.«