Utorak šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Post 6, 5-8: 7, 1-5. 10; Ps 28, 1a i 2. 3ac-4. 3b i 9c-10; Mk 8, 14-21.


Evanđelje dana (Mk 8, 14-21)

„Čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!“

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto?
Oči imate, a ne vidite;
uši imate, a ne čujete?
Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«


Razmišljanje

…zamišljeni, među sobom govorahu: „Kruha nemamo.“ Isus učenicima usmjerava pogled i misli na jednu stvar, a oni razmišljaju o nečem sasvim drugom. Isus upozorava na nečistoću i zlobu farizeja i Heroda (govoreći o njihovu kvascu) a učenici uopće ne slušaju. Jasno se vidi kako oni još uvijek ostaju pri svojim idejama, zamislima. Teško se odvajaju od Svog načina gledanja i shvaćanja. …kruha nemate… Zar još ne razumijete?…. Iako su nazočili čudesnim umnažanjima kruhova i riba, ipak ništa nisu naučili i razumjeli. Kako je to moguće? Jesu li toga uopće bili svjesni? Oči imate, a ne vidite. Uši imate, a ne čujete! Ništa se ne trebamo čuditi apostolima, dovoljno je pogledati sebe i vidjeti kakav sam. Svake nedjelje sudjelujem na sv. Misi, a možda i tijekom tjedna. Počesto sam i na euharistijskom klanjanju, duhovnim obnovama… I nakon svega toga ostajem isti… Ili možda ipak ne? Dopuštam li Bogu da mijenja moj život? Nastojim li živjeti po Njegovim uputama, riječima, savjetima? Ili i dalje volim ostati pri svom starom načinu razmišljanja i življenja, u nekim vlastitim grijesima, a možda i u grijesima kojih nisam ni (dovoljno) svjestan? Dopuštam li Bogu da mijenja moj život: način govora, razmišljanja i djelovanja? K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)