Subota šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Heb 11, 1-7; Ps 144, 2-3. 4-5. 10-11; Mk 9, 2-13.


Evanđelje dana (Mk 9, 2-13)

„Preobrazi se pred njima.“

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma — nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom.
A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni.
I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.
Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustali« pa ga upitaju: »Zašto pismoznanci govore da prije treba da dođe Ilija?« A on im reče: »Ilija će doduše prije doći i sve obnoviti. Pa kako ipak piše o Sinu Čovječjem da će mnogo pretrpjeti i biti prezren? Ali, velim vam: Ilija je već došao i oni učiniše s njim što im se prohtjelo, kao što piše o njemu.«


Razmišljanje

Povlačenje u osamu, mir i tišinu donosi puno blagoslova i milosti ako se prepustimo Bogu. U naš Centar pomirenja u Prozorju puno vjernika dolazi kako bi se povukli od svijeta, a približili Bogu. Na kraju tih dana osame i udruženja s Bogom kroz Njegovu Riječ i klanjanje Isusu u Presvetom Sakramentu možemo opaziti na licima sudionika preobrazbu nešto se dogodilo; dogodio se susret. Evanđeoski tekst nam pokazuje kako Petar, -vidjevši Isusovo preobraženje, biva prestrašen, poput Ilije koji nije mogao gledati u Boga tijekom susreta na brdu Sinaju. Strah mi čovjeka udaljava od Boga, osim ako je u pitanju strah Božji. Kakav strah je u pitanju o kod Petra? Strah da će morati napustiti ovo mjesto koje mu je sigurno utočište? Strah da se mora spustiti u dolinu suza? Vjerojatno je sve to u pitanju jer prijedlog da se grade sjenice sadržava u sebi ono: zadržati se što dulje na ‘brdu preobraženja’… Ali to nije Božja volja za naše živote. Bog želi da se vratimo u život svakodnevice nakon susreta s Njim. Stoga nije potrebno graditi sjenice i misliti da kada sam postigao određenu ‘razinu vjere’ da je to sada gotovo. Sveti Augustin je rekao: „Umrijet ćeš onoga dana kada kažeš: to je dovoljno. Stoga uvijek čini više, uvijek idi naprijed, nikada se ne vraćaj natrag i nikada ne skreći s Puta!“ Dragi prijatelju koji ovo čitaš, vrijeme je da napustimo svoje sjenice vjerskog konformizma i krenemo s Isusom tamo gdje nas čeka ispunjenje Božje volje! K.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)