Korizmeni susret učenika osmih razreda u požeškom Kolegiju

U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja 25. veljače 2023. u Kolegiju Požeške biskupije u Požegi održan je susret učenika osmih razreda iz nekoliko župa Slavonsko-podravskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata Požeške biskupije, koji razmišljaju o svom budućem zvanju. Susret je vodio Tomislav Dokoza, ravnatelj Kolegija i biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i Matej Filipović, prefekt Kolegija, a sudjelovali su mladići iz župa Daruvar – Presveto trojstvo, Virovitica – sv. Leopold Mandić, Voćin i Lukač.

Program susreta bio je prožet sadržajima koji su mladićima nastojali pomoći bolje upoznati sebe i vlastite afinitete te istaknuti vrline korisne za osobni rast i sazrijevanje. Pored duhovnih sadržaja – svete mise i molitve – mladići su međusobno upoznavanje produbili kroz druženja i društvene igre. Iskoristili su također vrijeme svoga boravka u Požegi te razgledali povijesnu jezgru grada.

U Biskupskom domu primio ih je biskup Antun Škvorčević. Predstavio im je zgradu sjedišta Požeške biskupije koju Požežani nazivaju Kolegija, spomenuvši da su je izgradili isusovci nakon oslobođenja Požege od Osmanlija, te su se putem odgoja i obrazovanja, osnivanjem školskih ustanova, među kojima je požeška Gimnazija iz 1699. godine te Akademija iz sredine 18. stoljeća, trudili oko obnove ovih slavonskih prostora. Prikazao je povijest zgrade nakon ukinuća isusovaca, koju je od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović i u nju 1835. smjestio Orfanotroij, odgojnu ustanovu za nadarenu a manje imućnu djecu, koju su dokinule komunističke vlasti 1946. godine. Rekao je da je Požeška biskupija na tom povijesnom tragu pored Katedrale u sklopu Doma pape Ivana Pavla II. otvorila Kolegij, u kojem borave mladići koji razmišljaju o svećeničkom pozivu, te pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi, istaknuvši da je ta ustanova otvorena i njima.

Zatim je zajedno s njima posjetio crkvu sv. Lovre iz 13. stoljeća i kazao kako spomenuta crkva i druga zdanja iz drevnog doba svjedoče da je Crkva kao zajednica vjernih jedna od najustrajnijih stvarnosti na našim prostorima. Poručio je mladima da njihova pripadnost Crkvi nije neki sporedni podatak, nego jedna od najvažnijih činjenica njihova života, jer ih u njoj Isus Krist grli svojom pobjedničkom ljubavlju i daje njihovom životnom putu smisao, ispunja svjetlom i snagom te i oni budu s njime pobjednici. Još im je rekao kako je čudesna činjenica što oni postoje, a da za to nema nijednoga nužnog razloga, jer ih je smislila i u život pozvala Božja providnost, te ih je potaknuo da ne ostanu na površini života, nego da promišljaju i otkrivaju što je Bog s njima naumio kad ih je pozvao u postojanje. Na kraju susreta biskup je zazvao na sve Božji blagoslov i uručio im knjigu o Katedrali i krunicu, pozvavši ih da se u svojim molitvama sjete i njega. Program cjelodnevnog susreta ministranata u Kolegiju završio je svetom misom u požeškoj Katedrali.