Godišnja skupština katoličke udruge medicinskih sestara u Požeškoj biskupiji

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji održala je u subotu, 4. ožujka 2023., u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi svoju godišnju skupštinu, na kojoj su uz sudionike iz požeške središnjice sudjelovale i predstavnice pojedinih ogranaka Udruge s područja Biskupije. Na početku je riječi pozdrava uputila Suzana Šarčević, predsjednica Udruge, zahvalivši, među ostalim, prisutnom požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću što svojom pastirskom brigom prati Udrugu i daje poticaj njezinu djelovanju. Podsjetila je da medicinske sestre i tehničari u svom pozivu imaju za zadaću pomoći bolesnicima u njihovim potrebama. No, katoličke medicinske sestre posebno su pozvane nastojati oko dostojanstva bolesnika svojom pažnjom, suosjećanjem, utjehom, komunikacijom. To uzvratno sa sobom donosi obilan Božji blagoslov. Izrazila je uvjerenje da će i ova godišnja skupština sa svojim duhovnim programom pomoći da se načas „odmore u Gospodinu“ i predaju mu svoje životne brige i teškoće, kako bi svoj poziv živjele radosno na vlastito zadovoljstvo, a osobito na zadovoljstvo svih onih kojima su pozvane služiti.

U svojoj prigodnoj riječi biskup Antun zahvalio je predsjednici Suzani Šarčević, kao i svim medicinskim sestrama okupljenima u Udrugu katoličkih medicinskih sestara za vjerničko svjedočenje u zdravstvu. Podsjetio je kako je predsjednica Udruge u svom govoru spomenula što one trebaju i moraju činiti. Istaknuo je kako je važno prije nego li progovore o onome što trebaju raditi, podsjetiti se na ono tko ili što one jesu po Božjem daru, te za njega svakodnevno zahvaljivati.

Rekao je kako se medicinske sestre nisu organizirale u Udrugu da bi bile protiv nekoga, nego da bi iz vjere djelovale za bolesnike, te se u toj svijesti međusobno podupirale, povezivale i pronalazile zajedničku duhovnu snagu za što bolje vršenje svoga poslanja. Gdje god se ljudi povezuju međusobno za drugoga, tu je uvijek prisutan Božji dinamizam ljubavi, dodao je biskup. Podsjećajući na riječi sv. Pavla: »on sebe dade za nas«, i Isusove riječi: »ovo je tijelo moje za vas« i »ovo je krv moja za vas«, biskup je naglasio kako nas one podsjećaju da naš organizirani »za drugoga« ima svoju snagu i izvorište upravo u Božjem »za nas«, ostvaren u Isusu Kristu. Pozvao je medicinske sestre da budu radosne što pripadaju udruzi koja svoje polazište ima u vjeri, i u vlastitoj ugrađenosti u muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista, te djeluju potpomognute svim onim milosnim sredstvima koje je Isus Krist povjerio svojoj Crkvi. Poželio im je radosne trenutke druženja te uspješan i blagoslovljen rad njihove skupštine.

Uslijedio je potom radni dio skupštine gdje su podnesena izvješća o radu ogranaka kao i središnjice u Požegi. Predsjednica Udruge prikazala je potom plan rada u predstojećoj godini te potaknula raspravu o mogućim aktivnostima Udruge koje bi je učinile još vidljivijom kako u bolnicama tako i u javnom prostoru napose na karitativnom području.

Sudionice skupštine potom su se uputile u obližnju crkvu sv. Lovre, gdje su pristupile sakramentu pomirenja nakon čega su zajedno s vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri koji su toga dana imali svoju korizmenu duhovnu obnovu u Požegi, sudjelovale u euharistijskom slavlju koje je predvodio biskup Antun Škvorčević.