Biskup Antun primio ministra Piletića sa suradnicima

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je 9. ožujka 2023. u Biskupskom domu u Požegi Marina Piletića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa suradnicima, koji su posjetili Požegu prigodom otvorenja nove zgrade Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Biskup je gostima izrazio dobrodošlicu, i zahvalio za plemenitost i požrtvovnost kojom služe dobru hrvatskih građana, napose socijalno ugroženih. Kazao je da je od velikog značenja suradnja u tom pogledu između Ministarstva i Caritasa, spomenuvši projekte koje ostvaruje i Caritas Požeške biskupije. Predstavio je gostima djelovanje Požeške biskupije od njezina osnutka 1997. godine do danas, upoznao sa zgradom njezina sjedišta koju su izgradili isusovci u 18. stoljeću, djelatni u Požegi nakon oslobođenja od osmanlijske vlasti, napose na odgojno-obrazovnom području. Spomenuo je različite biskupijske pastoralne aktivnosti, među kojima je i odgojno-obrazovna s katoličkim školama, nastavljajući tradiciju započetu u 18. stoljeću. Naglasio je važnost djelovanja na kulturnom području, napose očuvanja sakralne baštine, svjedoka duhovnog identiteta zapadne i srednje Slavonije, gdje se prostire Požeška biskupija. Ministar Piletić je svojim suradnicima predstavio rad biskupa Škvorčevića, zahvalivši mu na doprinosu koji je Biskupija dala na različitim poljima društvenog života, od obnove razorenih sakralnih zdanja u Domovinskom ratu do djelovanja na području kulture i odgoja, s posebnom zahvalnošću za osnutak Katoličke osnovne škole u Novskoj. Istaknuo je važnost da se njegovi suradnici upoznaju s različitim društvenim situacijama u našoj domovini u koje se uključuje njihovo nastojanje oko pomaganja socijalno ugroženih ljudi.

Biskup je s uglednim gostima posjetio crkvu sv. Lovre i predstavio im njezino povijesno-kulturno značenje, zatim Katedralu i Riznicu te Dijecezanski muzej.