Blagoslovljena i otvorena nova zgrada Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Požegi

U Požegi je 9. ožujka 2023. biskup Antun Škvorčević blagoslovio a ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić otvorio novu zgradu Hrvatskoga zavoda za socijalni rad. Na početku programa okupljenima se obratio v.d. predstojnika Zavoda Vjekoslav Potočanac i pozdravio sve prisutne, među kojima su uz biskupa i ministra bili djelatnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike požeško-slavonska županica Antonija Jozić, požeški gradonačelnik Željko Glavić te ravnatelji zavoda za socijalni rad iz Republike Hrvatske. Predstojnik Potočanac je kazao kako su Europska unija, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Požeško-slavonska županije te Gradovi Požega i Pleternica zajedničkim snagama uredili prostore Zavoda. Istaknuo je kako će u novoj zgradi djelatnici imati kvalitetnije uvjete rada, a korisnici kvalitetnije svakodnevne usluge koje ovaj Zavod pruža na prostoru tri grada i pet općina Požeško-slavonske županije.

Gradonačelnik Željko Glavić kazao je potom kako je ovaj projekt ostvaren zajedničkom suradnjom na svim razinama: lokalnoj, regionalnoj i državnoj na korist građana koji će ovdje primati potrebne usluge. Izrazio je radost što se zgrada Hrvatskog zavoda za socijalni rad otvara u okviru proslave Dana Grada Požege, koji je čestitao nazočnim Požežanima i gostima.

Zatim je županica Antonija Jozić zahvalila svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekt realizira u Požegi, u ulici u kojoj svoje sjedište ima i Požeško-slavonska županija, ali i druge državne i javne ustanove. Istaknula je kako je ovo je još jedan europski projekt koji se provodi na području Požeško-slavonske županije te dodala kako ova zgrada nema sama sebi svrhu, nego su važni ljudi koji će ovdje pomagati onima koji će zbog svojih osobnih razloga dolaziti u nju.

U svom obraćanju ministar Piletić je rekao da je cilj ovog projekta osnažiti djelatnike koji pružaju socijalne usluge i skrbe o potrebitima, a u novom prostoru će to biti lakše i njima, i onima koji će ovdje tražiti pomoć. Dodao je kako reforma sustava socijalne skrbi nema za cilj samo urediti i izgraditi nove zgrade, nego pružiti kvalitetniju socijalnu uslugu, omogućiti ljudima kako ne bi ušli u rizik od siromaštva i socijalne isključenosti.

Slijedio je obred blagoslova nove zgrade u kojem je naviješteno evanđelje o siromašnima, golima, gladnima, bolesnima, utamničenima kao Isusovoj „najmanjoj braći“, na temelju čega je biskup Škvorčević uputio prigodnu riječ. Čestitao je ponajprije svima onima koji su pridonijeli da se ovaj važan projekt izgradi u Požegi, čija je cijena više od milijun eura. Na njem su sudjelovali Europska unija, Republika Hrvatska, Požeško-slavonska županija, te gradovi Požega i Pleternica a na svoj način uključuje se i Crkva. Naime, kazao je, da nas ovaj graditeljski projekt podsjeća na čovjeka koji je Božji projekt, i da je njegovu cijenu moguće otkriti u onom što je Isus Krist, Sin Božji za njega učinio. To je cijena neizmjerne Božje ljubavi, plaćene njegovim „za nas“ na križu. On nas u naviještenom evanđeoskom ulomku poziva da u svakom čovjeku, napose nevoljnom prepoznajemo njega samoga, te mu iskazujemo zahvalnost i ljubav, čineći mu dobro. Štoviše, kao posljednje mjerilo naše konačne sudbine postavio je ono što smo učinili njegovoj „najmanjoj braći“. Biskup je izrazio želju da se u novoj zgradi pruža socijalna pomoć ljudima u potrebi ne samo putem razmjene materijalnih dobara, nego s ljubavlju kao Božjim mjerilom po kojem se siromašne istinski uzdiže u njihovu dostojanstvu. Ohrabrio je socijalne djelatnike da svoj odnos prema ljudima u potrebi mjere Isusovom ljubavlju s križa, da u njima prepoznaju njegovo lice i služe mu. Nakon što je blagoslovio novouređeni prostor, biskup je zajedno s prisutnima razgledao zgradu Zavoda.