Korizmena tribina u Požegi o „duhovnosti poduzetništva“

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, 9. ožujka održana je druga korizmena tribina na kojoj je – u spriječenosti osobnoga dolaska – putem video-konferencije predavanje na temu „Duhovnost poduzetništva“ održao Vladimir Grebenar, profesor i doktor ekonomskih znanosti s nizom međunarodnih certifikata.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, moderatorica tribine Nikolina Bodolović, psihologinja u Katoličkoj gimnaziji u Požegi, pozdravila je prisutne sudionike tribine. Predstavljajući profesora Grebenara, među ostalim je istaknula kako je predavač na raznim učilištima iz područja marketinga, poduzetništva, računovodstva, strateškog i operativnog menadžmenta, trgovinskog poslovanja, poslovne komunikacije, obiteljskog poduzetništva, projektnog menadžmenta i upravljanja rizicima te da je objavio preko dvadeset radova u zbornicima sa znanstvenih konferencija i simpozija. Dodala je k tome da je vlasnik i direktor konzultantske tvrtke, rodom iz Vinkovaca, suprug i otac sedmero djece.

Uslijedilo je zatim izlaganje profesora Grebenara u kojem se na poseban način osvrtao na dijelove Svetog pisma koji se odnose na stvaralački rad i kreativnost. Pojasnio je, među ostalim, kako postoji najmanje sedam razloga zašto Isus voli istinsko poduzetništvo te kakav utjecaj na širenje Radosne vijesti može imati mikro i malo poduzetništvo. Iznio je potom kriterije poslovnog uspjeha prema znanstveno-stručnom pristupu poduzetništva i menadžmenta uspoređujući ih s kriterijima uspjeha koji se nalaze Isusovim prispodobama u evanđeljima. Nadovezujući se  na rečeno profesor Grebenar je kratko prezentirao model sedmice, odnosno stvaranja svijeta prema Prvom izvještaju o stvaranju iz Svetog pisma uspoređujući ga sa znanstvenim spoznajama i teorijom životnog ciklusa koja se odnosi na prirodni zakon rasta. Povezao je također nekoliko Isusovih prispodoba i pouka s poduzetničkom aktivnosti. Prikazao je mogućnost i nužnost poduzetničkog ponašanja u poslovnima javne administracije poput škola, bolnica, vojske, policije i dr. u koje treba integrirati poduzetnički način razmišljanja i djelovanja kako bi se spriječila demotivacija i osjećaj. Predavač je sasvim jasno izložio da poduzetnička aktivnost može biti Božji izbor za čovjeka i mogućnost da se ostvari na putu savršenstva na koji poziva Krist Gospodin u vršenju volje Božje. Štoviše, ustvrdio je kako poduzetnička aktivnost uvijek podrazumijeva nadu u uspjeh i nosi sa sobom velike pritiske koje samo Isus može ukloniti. Zato je poduzetnicima koji se neprestano prilagođavaju drugima i zahtjevima tržišta lako navijestiti Radosnu vijest i povezati njihovu misiju s Evanđeljem, zaključio je profesor Grebenar.

Nakon izlaganja je uslijedila rasprava tijekom koje je profesor Grebenar odgovorio na nekoliko postavljenih pitanja. Moderatorica Bodolović zahvalila je na koncu predavaču najavljujući treću korizmenu tribinu na kojoj će o suvremenim kušnjama vjere koje izgrađuju odnosno razaraju obitelj govoriti Mirjana Radan.