Katolička osnovna škola u Požegi osigurala uređaj koji slijepim učenicima olakšava čitanje i pisanje

Katolička osnovna škola u Požegi, u suradnji s njemačkom karitativnom organizacijom “Renovabis” te Caritasom Požeške biskupije kroz malonogometni turnir “Nisi sam”, osigurala je potrebna sredstva (više od 43.000,00 kuna) i kupila uređaj koji će slijepom učeniku Luki Matkoviću olakšati učenje. Uređaj nazvan “Brailleov redak” je monitor za slijepe osobe koji prikazuje tekst pohranjen u memoriji računala te vrši pretvaranje sadržaja računarskog monitora u niz slova i znakova. Brailleov redak prikazuje tekst na Brailleovom pismu sa šest ili osam točaka, a sadrži niz od 20, 40 ili 80 slovnih mjesta. Svaka ćelija sadrži 6 ili 8 iglica koje se pomjeraju u gornji ili donji položaj i tako formiraju slovo ili znak Brailleovog pisma. Ima mogućnost povezivanja s računalom preko USB-a ili preko Bluetooth bežične veze. Ovaj uređaj omogućava slijepim osobama pregledavanje i čitanje informacija dinamičnim Brailleovim pismom te brzo kretanje kroz dokumente s prirodnim pokretima ruku što daje veću produktivnost.

U srijedu, 15. ožujka, informatičar iz Hrvatskog saveza slijepih, gospodin Bruno Tot, uručio je uređaj Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi i učeniku Luki, kojeg je ujedno educirao o načinu korištenja Braillovog retka. Primopredaji su prisustvovali i oni najzaslužniji za ostvarenje spomenutog projekta: Ana Matković, školska psihologinja koja je pisala projekt, Matej Čičak, profesor njemačkog jezika i službeni prevoditelj u korespondenciji s Renovabisom, Mario Raguž, voditelj turnira „Nisi sam“, Katarina Paulić, ravnateljica Caritasa Požeške biskupije, ravnatelj škole Frano Barišić te Lukina majka Monika Matković.

Po završetku edukacije u školskoj sportskoj dvorani odigran je još jedan u nizu turnira nogometa za slijepe i slabovidne osobe – Goalball, koji od 2018. godine u Katoličkoj osnovnoj školi organizira i provodi prof. Marko Vujnović.