Čestitka biskupa Antuna Židovima prigodom blagdana Pesaha

Prigodom blagdana Pesah, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima uputio je glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću, kojemu je zahvalio i za sudjelovanje na međureligijskoj molitvi u Jasenovcu. Čestitku prenosimo u cijelosti.

»Od srca čestitam Pesah Vama i svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj sa željom da spomen oslobođenja izraelskog naroda iz egipatskog ropstva, bude nadahnuće i ohrabrenje u našim nastojanjima oko izlaska iz svakovrsnih suvremenih nesloboda.

Događaj oslobođenja Židova iz egipatskog sužanjstva duboko je u svijest čovječanstva ugradio uvjerenje da je sloboda u svom najdubljem smislu, uključujući i pobjedu nad smrću, dostižna s Bogom, i da je ona njegov dragocjeni dar. To je baština vjere koju kršćani ispovijedaju i slave na Uskrs.

Združen s Vama u istoj nadi, uz molitvu da svi u Hrvatskoj porastemo u istinskoj slobodi koja nas međusobno zbližava, s izrazima osobitog poštovanja, srdačno Vas pozdravljam«, piše biskup Antun.