Križni put na Veliki petak na požeškoj Kalvariji

U prijepodnevnim satima Velikog petka, 7. travnja 2023. na požeškoj Kalvariji tradicionalno je održana pobožnost Križnoga puta. U pozdravu brojnim vjernicima iz Požege i okolice biskup Antun Škvorčević  je kazao kako smo se i ove godine na Veliki petak okupili na požeškoj Kalvariji sa svojim patnjama, tjeskobama i umiranjima pred kojima stojimo nemoćni. Spomenuo je kako uspevši se na Kalvariju možemo lijepo vidjeti grad Požegu, ali da je važnije vjerom se u svom srcu uspeti do križa Isusova i prepoznati tko je Bog nama i tko smo mi njemu. Potaknuo je sudionike pobožnosti  da zahvale Isusu što je sišao među nas te prihvatio sve naše patnje i trpljenja, dajući im smisao.

U prigodnoj riječi pri svršetku pobožnosti biskup Antun je istaknuo kako nas današnja klimatska hladnoća podsjeća na mogućnost hladnoće u našem srcu, koja se očituje u odnosu prema drugima, a zove se ravnodušnost. Ona nas udaljuje jedne od drugih, ali nas može udaljiti i od Boga te dovesti u stanje u kojem ne može rasti život. Osvrćući se na prirodu u kojoj zbog hladnoće – unatoč proljeću – biljke još nisu prolistale niti procvjetale, biskup je istaknuo kako je slično i s nama ljudima ako u naša srca ne dopre toplina i snaga Božje milosti. Kazao je kako je uvjeren da su sudionici Križnog puta ovom pobožnošću na Kalvariji posvjedočili Isusu Kristu da nisu ljudi hladna srca, nego vjernici koji mu iskazuju blizinu i zahvalnost te se on može u njima nastaniti svojom ljubavlju.

Spomenuo je kako nas Veliki petak podsjeća na potresnu činjenicu da su se u konkretnoj osobi Isusa iz Nazareta u određenom povijesnom trenutku susreli Bog i čovjek na onoj granici našeg postojanja koja se zove trpljenje i smrt, a pred kojom smo mi nemoćni. Bog je prihvatio trpljenje i umiranje kako bi po Isusovu križu iskazao solidarnost s nama i dao nam jamstvo da nismo sami na našem putu. Evanđelist bilježi da je pod križem Isusovim stajala njegova Majka, svjedočeći da ona na supatnički način prihvaća sinovljevo trpljenje i smrt, ustvrdio je biskup. Očitovala je našu ljudsku nemoć pred patnjom, ali i svoju sjedinjenost s Isusovim trpljenjem i njegovim dragovoljnim prihvaćanjem smrti. Napomenuo je kako je Bog u Isusu Kristu svojom božanskom slobodom prihvatio našu patnju i smrt te po njoj one imaju spasonosnu snagu. Dragovoljna Isusova smrt na križu božansko je djelo koje je preokrenulo našu smrtnu sudbinu u pobjedu života. Podsjetio je kako su tijekom hrvatske povijesti postojale osobe koje su dragovoljno prihvatile trpljenje i umiranje za određene vrijednosti, te su na taj način učinile najveće dobro za druge. Među njima su bili i hrvatski branitelji. Biskup Antun je zahvalio Isusu za njegovu žrtvu ljubavi, potaknuvši vjernike neka ga zamole za pomoć da nitko u Hrvatskoj ne bude ravnodušan prema patnjama drugih ljudi, nego toplinom i blizinom srca poput Isusove Majke budu s njima supatnici i dionici Isusove pobjede. Poželio je nazočnima da u tom raspoloženju proslave sveto Trodnevlje i svetkovinu Gospodinova uskrsnuća.