Biskup Antun primio zahvalnicu Udruge roditelja autistične djece “Mali princ”

Prigodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 13. travnja 2023. na Športskom rekreacijskom centru Kutjevo održana je donatorska nogometna utakmica ekipa Udruge „Mali princ“ i Humanih zvijezda Hrvatske. Uoči utakmice održan je prigodni program na kojem su uz predsjednicu Udruge Danijelu Franjetić Medilović sudjelovali i požeški biskup Antun Škvorčević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te predsjednik Udruge Humane zvijezde Hrvatske Miroslav Bičanić.

Otvarajući svečani dio programa, voditeljica Marijana Sabljak pozdravila je sve prisutne i zahvalila na njihovom dolasku. Ukratko je predstavila program rada Udruge „Mali princ“ izrekavši zahvalu dosadašnjim donatorima koji su pomogli rad Udruge. Posebnu zahvalu je izrekla požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću za pomoć Požeške biskupije pri omogućavanju potrebnih tretmana djeci iz Udruge. Riječi pozdrava i zahvale uputila je i Humanim zvijezdama Hrvatske koji su svojim dolaskom podržali rad Udruge. Pridružujući se riječima pozdrava i zahvale, predsjednica Udruge Danijela Franjetić Medilović zahvalila je svim sudionicima ovog humanitarnog događaja, kao i brojnim građanima koji su ga svojom prisutnošću i donacijom došli podržati. Podsjetila je da su im glavni motiv njihova djeca, mali borci koji zaslužuju svoje mjesto pod suncem. Posebno je zahvalila biskupu Škvorčeviću za potporu u opremanju senzorne sobe koja je bila nužna za rad s djecom, kao i u podmirivanju jednogodišnjih troškova određenog broja terapija djece s autizmom, te mu je u ime Udruge roditelja, djece i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra „Mali princ“ uručila zahvalnicu za nesebičnu i izuzetnu pomoć i podršku djeci s autizmom.

Biskup Antun je potom u prigodnoj riječi svima čestitao Uskrs, kazavši kako ga slavimo osam dana kao jedan dan. Istaknuo je kako je Uskrs Isusov prijelaz iz smrti u život, iz mraka u svjetlo te ga posebno snažno slavimo okupljeni oko članova Udruge „Mali princ“. Naime, kad autističnoj djeci svjedočimo plemenitost, dobrotu i ljubav, postajemo na svoj način dionici prijelaza iz  smrti u život, svjedočimo što je pravi Uskrs. Biskup je poželio da u Hrvatskoj bude što više takvih Uskrsa. Izbornik Dalić uručio je biskupu Antunu monografiju Humane zvijezde Hrvatske 2003-2018.

Nakon svečanog dijela programa uslijedila je nogometna utakmica. Nogometaši su na travnjak izašli u pratnji djece iz Udruge te su simbolično u zrak pustili balone kao znak podrške osobama s autizmom.