Hodočašće Pleterničkog dekanata u Staro Petrovo Selo

U okviru programa Godine blažene Jule Ivanišević u Požeškoj biskupiji, u subotu 15. travnja, u župnu crkvu njezinog krštenja u Starom Petrovom Selu, hodočastili su svećenici i vjernici Pleterničkog dekanata. Prije euharistijskog slavlja koje je bilo središnji događaj hodočašća, upriličen je molitveni hod od Godinjaka, mjesta gdje je nekada stajala rodna kuća Blaženice pa sve do župne crkve u Starom Petrovom Selu. Molitveni program pripremile su redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi kojoj su pripadale bl. Jula i njezine susestre mučenice. Tijekom hoda molilo se za dar za dar života, roditelje i vjernički odgoj djece, bračne parove i obitelji koje prolaze teške krize te za iskrenu marijansku pobožnost vjernika te poslušnost i pouzdanje u Božju providnost.

Nakon molitvenog hoda, euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio je dekan Pleterničkog dekanata Antun Ćorković uz sudjelovanje drugih svećenika Pleterničkog dekanata i dekana Novokapelačkog dekanata Gorana Mitrovića.

Riječi dobrodošlice okupljenima uputio je domaći župnik Nikolić, pozdravljajući svećenike i vjernike spomenutog dekanata te hodočasnike iz Zagreba (Granešine),Svetog Ilije kod Varaždina, kao i redovnice iz Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Križevaca, Koprivnice, Tuzle, Velikog Grđevca i Siska predvođene provincijalnom poglavaricom Gordanom Igrec. Spomenutim hodočasnicima pridružili su se i hodočasnici iz Slovenije (župa Šmarjet).

U homiliji dekan Ćorković je na temelju naviještenih čitanja progovorio o životnom putu blažene Jule Ivanišević, koja je imenom Kata krštena u ovoj crkvi, u koju je potom često dolazila i molila, a molitva je bila temelj njezina života i obitelji u kojoj je rođena. Istaknuo je kako njezin život govori o pravom životnom putu vjernika na kojem se ostaje vjeran krsnom savezu s Bogom sve do mučeništva. Zajedno sa susestrama, bl. Jula ostala je vjerna krsnim obećanjima i redovničkim zavjetima te postala u punom smislu zaručnica Kristova. Dekan Ćorković pozvao je na koncu hodočasnike da mole kako bi bl. Jula i njezine susestre bile pribrojene u zbor svetih i proslavljene u Katoličkoj Crkvi.

Nakon homilije, predvoditelj slavlja uputio se sa svećenicima do krstionice u kojoj je krštena bl. Jula te zajedno sa svećenicima i vjernicima obnovio krsna obećanja.

Po završetku euharistijskog slavlje, hodočasnici su se uputili u Godinjak gdje im je pripravljena okrjepa, nakon čega su posjetili staropetrovoselsku Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića gdje su imali priliku razgledati izložbu u kojoj su predstavljeni likovni radovi djece vrtićke i osnovnoškolske dobi pristigli iz raznih dijelova Hrvatske (Zagreb, Zaprešić, Koprivnica, Sveti Ilija, Kastav, Rijeka i Dubrovnik) i Bosne i Hercegovine (Tuzla i Novi Travnik).