Krštenje petog i šestog djeteta roditelja Kotorac i Tepeš u Pakracu

Na Uskrsnu subotu, 15. travnja 2023. požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Uznesenja BDM u Pakracu i u župnoj crkvi predvodio misno slavlje tijekom kojeg je krstio djevojčicu Agatu, šesto dijete Dubravka i Vlatke Kotorac te dječaka Matea, peto dijete Ivice i Jelene Tepeš.

U homiliji biskup je spomenuo kako je prošlih dana Europska svemirska agencija lansirala jednu letjelice na Jupiter sa zadatkom da istraži ima li na nekim njegovim područjima života. Pri tom se misli na onaj život koji se pojavljuje zahvaljujući vodiku, te ondje gdje ima vode, ima i života. Međutim, život je mnogo više od toga. On je ljudima neuhvatljiva stvarnost, ustvrdio je biskup. Kazao je kako je paradoksalna činjenica da mi živimo, a zapravo ne znamo što je život, da jesmo ljudi a ne uspijevamo dokraja dohvatiti što bi to zapravo bio čovjek, ostajemo samima sebi tajna. Povezujući to s naviještenom Božjom riječju, biskup je kazao kako smo u ulomku prvog čitanja čuli da Isusovi učenici zbunjuju učene ljude, članove židovskog Velikog Vijeća, koji su se našli pred teškom činjenicom da se Jeruzalemom razglasila vijest kako je uskrsnuo od mrtvih onaj Isus kojeg su oni osudili na smrt razapinjanjem na križu. K tome, Isusovi su učenici u njegovo ime činili izvanredna, čudesna djela kao što je ozdravljenje hromog čovjeka i drugih bolesnika, te na taj način posvjedočili da je on živ i uistinu moćan pobijediti svaku ljudsku nemoć, a u konačnici i samu smrt, ustvrdio je biskup. Rekao je kako je Isus Krist time što je dragovoljno pošao u smrt za nas, osvojio život, i to ne tek onaj život koji se pojavljuje ondje gdje ima vode, nego ona punina koja se rađa kad netko polaže svoj život za drugoga, ondje gdje ima ljubavi. Tajna našeg postojanja krije se u ljubavi, zaključio je biskup. Istaknuo je kako nam spomenuti roditelji svojim opredjeljenjem da ne žive za sebe, nego za druge svjedoče onu istinu o životu, koju nam je Isus Krist objavio svojom mukom, smrću i uskrsnućem. Dodao je i da su nam tu istinu na svoj način posvjedočili i hrvatski branitelji, jer je po njihovoj spremnosti da polože svoje živote u obrani domovine, njezine slobode i dostojanstva u Hrvatskoj pobijedio život. Njihovom pobjedom život se na svoj način narugao onima koji su se u svojoj sebičnosti opredijelili za moć i nasilje protiv drugoga. To su u današnjem prvom čitanju potvrdili i Isusovi učenici pred članovima židovskog Velikog vijeća, neustrašivo svjedočeći da oni ne mogu ne govoriti o onom što su vidjeli i čuli od samog Isusa Krista, i kako se moraju držati načela „da se više treba pokoravati Bogu, nego ljudima“, pa makar zbog toga bili progonjeni i ubijani. Premda poniženi od strane Velikog vijeća, učenici odoše radosni i nastaviše naviještati Isusa Krista i njegovu pobjedu nad smrću, prepustivši ih njihovim vlastitim umiranjima, ustvrdio je biskup. Upitao je sudionike slavlja kako oni razmišljaju o životu, i još više kako žive svoj život?

Osvrnuo se na naviješteni evanđeoski ulomak u kojem evanđelist Marko napominje da učenici najprije nisu povjerovali ženama koje su tvrdile da je Isus uskrsnuo, nego tek onda kad im se sam Uskrsli Gospodin ukazao. On ih je prekorio zbog te njihove početne nevjere, zbog tvrdoće njihova srca da povjeruju u njegovo uskrsnuće. Taj prijekor upućen je i onima koji u Hrvatskoj više vjeruju smrti, nego životu, pobornicima kulture smrti i umiranja a ne života i rađanja, kazao je biskup. Napomenuo je da su se nazočne obitelji sa šestim i petim djetetom opredijelile za kulturu života, posvjedočile kako shvaćaju što je život, sjedinjujući se s Bogom Životvorcem i s njime služe životu. Još je rekao da su Isusovi učenici, nakon što su u Isusovu uskrsnuću prepoznali što je život, po njegovu nalogu pošli u svijet navješćivati Evanđelje, i da taj njihov naviještaj nakon dvije tisuće godina odjekuje i danas među nama, pokrećući nas da se opredjeljujemo za život i na taj način dadnemo smisao našem vlastitom postojanju, našoj ljudskoj povijesti i svemirskim događanjima. Zahvalio je Gospodinu Isusu što nas kao pobjednik nad smrću neprestano potiče da mu budemo blizu, vjerujući životu a ne smrti.

Biskup je ustvrdio da nas je uskrsli Gospodin u krštenju prihvatio kao svoje, i nas – ranjene zlom, umrtvljene prolaznošću, ugrožene smrću – oživio svojom pobjedom nad smrću. Ova mala djeca, nastavio je, u krštenju postaju dionici te Isusove pobjede, njegove razine života. Podsjetio je sudionike slavlja da je svatko od njih u krštenju primio Isusov nalog „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ i da smo svi poslani vršiti naše krsno poslanje: svjedočiti život, zauzimati se za život, živjeti život njegovim polaganje za druge. U to poslanje uključeno je i „biti roditelji“, živjeti u braku zajedništvo u kojem se muž i žena u ljubavi žrtvuju jedno za drugo i za djecu koja se rađaju iz sjedinjenja njihove ljubavi, ustvrdio je biskup. Zahvalio je obiteljima Kotorac i Tepeš što njihov život nije ostao na plitkoj, sebičnoj razini, nego je sišao u one dubine koje se zovu ljubav, u kojima pronalaze svoj smisao. Zamolio je Uskrslog Gospodina da svojom pobjedničkom snagom prati njih i njihovu djecu, da pobjeđuje u Hrvatskoj onaj život koji nam on daruje.