Svjetski dan molitve za duhovna zvanja – Nedjelja Dobrog Pastira

Poštovana i draga braćo svećenici!

Na Četvrtu vazmenu nedjelju, 30. travnja 2023. slavimo 60. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja Nedjelju Dobrog Pastira.

Valja toga dana podsjetiti vjernike na važnost duhovnih zvanja u Crkvi, napose svećeničkih, te ih potaknuti na molitvu za tako veliko dobro. Prigoda je to da zahvalimo članovima Djela za duhovna zvanja za njihovu molitvu i žrtvu koju prikazuju za duhovna zvanja te ih potaknemo na ustrajnost u njihovu posebnom služenju, kako bismo izmolili nova duhovna zvanja te vjernost i svetost svećenika i redovnika u svjedočenju Radosne vijesti. Redovita milostinja i drugi darovi Nedjelje Dobrog Pastira namijenjeni su za potrebe promicanja duhovnih zvanja i pomoć siromašnim bogoslovima i sjemeništarcima, te su ih župnici dužni što prije dostaviti biskupijskom Ekonomatu.

Kao i prethodnih godina, prikladno je u Nedjelju Dobrog Pastira oglasiti natječaj za upis sjemeništaraca ili svećeničkih aspiranata u požeški Kolegij koji su završili osnovnu školu, kao i za upis u Bogoslovno sjemenište onih koji su završili srednju školu ili su se u kasnijoj dobi odlučili poći putem svećeništva. Prikladno je upoznati i druge učenike koji završavaju osmi razred osnovne škole, napose iz obitelji skromnijeg materijalnog stanja s mogućnošću da pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi i stanuju u požeškom Kolegiju. Pored oglasa u crkvi i na župnim katehezama svećenici će zacijelo znati pronaći i druge načine, osobito putem elektroničkih sredstava kako bi obavijestili mlade o navedenim natjecajłma.

Svećenički kandidati za upis u Bogoslovno sjemenište i na Katolički bogoslovni fakultet trebaju u pratnji svojih župnika doći u Biskupski ordinarijat u Požegi na prijamni razgovor, 1. lipnja 2023. u 9.30 sati i pritom priložiti potrebne dokumente (vidi: Službeni vjesnik Požeške biskupije, br. 2/2021., str. 107.).

Jednako tako, sjemeništarci svećenički aspiranti i drugi kandidati za Kolegij trebaju u pratnji svojih župnika doći u Biskupski ordinarijat u Požegi na prijamni razgovor, 30. lipnja 2023. u 9.30 sati, s potrebnim dokumentima (vidi: Službeni vjesnik Požeške biskupije, br. 2/2021., str. 107-108.).

Zahvaljujem svima koji molitvom i savjetom nastoje mladim ljudima pomagati u donošenju odluke o vlastitoj budućnosti te im svjedoče ljepotu svećeničkog i redovničkog zvanja.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Robert Kupčak
kancelar