Misionarka iz Benina posjetila biskupa Antuna

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 26. travnja 2023. godine misionarku Ivančicu Fulir, redovnicu Marijinih sestara od čudotvorne medaljice koja od 2016. godine djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin. Misionarka je prikazala biskupu redovničku zajednicu u Delegaturi u Beninu i kazala kako ona broji 35 časnih sestara od koje su dvije Hrvatice, a ostale Beninke. Spomenula je kako sestre vode dva dječja sirotišta i dva dispanzera – ambulante za njegu bolesnika, smještene na sjeveru i jugu Benina. Istaknula je kako u sirotištima nastoje djeci pružiti odgoj i školovanje, otvarajući im na taj način šansu za bolju budućnost. Predstavljajući nove aktivnosti sestara u Beninu, misionarka Ivančica prikazala je biskupu Antunu novi projekt Centra za zdravlje djece u selu Banigbé Gare, koje se nalazi uz granicu s Nigerijom. Kazala je kako se u tom području pojavljuje veliki broj slučajeva oboljenja djece od malarije i umiranja te ih je domaći biskup zamolio da otvore ambulantu za liječenje oboljelih. Spomenula je kako to iziskuje velika financijska sredstva, koja nastoje prikupiti od dobročinitelja.

Biskup Antun je izrazio radost što može susresti navedenu misionarku upravo pred svetkovinu Pedesetnice – Duhova, kada je po apostolima ispunjenima snagom Duha Svetoga Crkva krenula na svoj povijesni hod te u toj istoj snazi Duha traje do danas. Kazao je kako je čudesno da se i sestra Ivančica, ponesena Duhom Svetim, pridružila tom hodu Crkve svojim misijskim poslanjem u afričkoj državi Benin, da bi svojim djelovanjem svjedočila Isusa Krista, pobjednika nad smrću, kao jedinog spasitelja čovjeka. Od srca joj je zahvalio za to djelo, i rekao kako upućuje Bogu molitvu da je trajno prati snaga Duha Svetoga i zagovor Isusove Majke, te ostane vjerna poslanju koje je primila u Crkvi. Dodao je kako mu je drago što ona sa svojim misijskim poslanjem povezuje i našu mladu Požešku biskupiju, napose učenike Katoličke osnovne škole u Požegi, Virovitici i Novskoj, koji su preuzeli godišnje davati svoj novčani doprinos za pokriće jednogodišnjeg školovanja pojedinog djeteta u Beninu. Na kraju susreta biskup je sestri Ivančici uručio novčani dar Požeške biskupije za izgradnju spomenutog Centra

U prijepodnevnim satima misionarka se susrela s učenicima Katoličke osnovne škole u Požegi i progovorila im o svom duhovnom i misionarskom pozivu u Africi. Djeca su joj predala novac koji su prikupljala zajedno sa svojim roditeljima i djelatnicima Škole, a kojim će se pokriti godišnji troškovi školovanja i toplog obroka za nekoliko desetaka beninske dječice.

Marijine sestre djeluju u Požeškoj biskupiji u Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi te u Katoličkoj bolnici na Strmcu, gdje su tri sestre iz Benina preuzele pastoralno djelovanje, pomažući bolesnicima napose u palijativnoj skrbi.