Sjednica Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje

U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 31. svibnja 2023. održana je sjednica Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje pod predsjedanjem požeškog biskupa Antuna Škvorčevića. Na sjednici su sudjelovali Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda; Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta; Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Ivica Raguž, v.d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu; Šimun Bilokapić, v.d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu; Ivan Koprek, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; Ivan Antunović, pročelnik Filozofsko teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu; Veronika s. Nela Gašpar, predstojnica Teologije u Rijeci – Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Brankica Blažević, povjerenica za predškolski vjerski odgoj u Nacionalnom katehetskom uredu; Katarina Pišković, povjerenica HKVRPP-a za katoličke dječje vrtiće koje vode redovnice; Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole i Danijel Holeš, tajnik Nacionalnog ureda za katoličke škole.

Nakon molitve biskup Antun je pozdravio okupljene, spomenuvši kako je na dnevnom redu sjednice Vijeća nekoliko pitanja o kojima želi čuti mišljenje sudionika sjednice, kako bi ono bilo od pomoći u oblikovanju novog ugovoru između HBK i Vlade Republike Hrvatske o katoličkim osnovnim i srednjim školama. Kazao je kako bi rješenja u navedenom ugovoru trebala biti sastavni dio sustava koji je uspostavljen ugovorima između pojedinih visokih učilišta Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Vlade Republike Hrvatske. Spomenuo je da je na susretu Stalnog vijeća HBK s predsjednikom Hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem koncem mjeseca studenog prošle godine zaključeno da se izradi novi provedbeni dokument o katoličkim osnovnim i srednjim školama, polazeći od Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Kazao je da je takav ugovor sklopljen 2011. godine ali je u nekim dijelovima nepotpun, napose glede katoličkih osnovnih škola koje su kasnije osnivane. Naveo je nekoliko tema koja treba raspraviti, među njima pitanje osnivača katoličkih osnovnih i srednjih škola, učitelja i drugih djelatnika i njihove prikladnosti s obzirom na katolički identitet škola, njihovo trajno stručno obrazovanje kao i pitanje određenih sastavnica škole koje pridonose spomenutom identitetu, upis učenika te financiranje škola. Određena rješenja u katoličkim visokoškolskim ustanovama s obzirom na navedena pitanja predstavio je Josip Šimunović, dekan Bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rasprava je očitovala ono što je zajedničko svim odgojno obrazovnim ustanovama Katoličke Crkve u Hrvatskoj i posebnosti koje je potrebno ugraditi u novi ugovor o osnovnim i srednjim školama.

U drugom dijelu sjednice razgovaralo se o mjestu katoličkih vrtića u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, o čijim problemima je progovorila s. Katarina Pišković. Budući da su to ustanove Katoličke Crkve od javnog interesa, zaključeno je da bi HBK s Vladom RH trebala definirati njihov status kao neprofitnih ustanova te pronaći model njihova financiranja kako bi se spriječilo njihovo ukidanje, koje je na djelu. Dječji vrtići su predškolske ustanove te na svoj način pripadaju ugovoru o katoličkim osnovnim školama što će se nastojati uzeti u obzir pri definiranju njihova statusa. U raspravi je istaknuto da su vrtići pastoralne ustanove u određenoj mjesnoj Crkvi, te bi ona trebala smjestiti ih u svoje djelovanje i posvetiti im veću pažnju.