Dan Katoličke osnovne škole u Virovitici

Svečanom priredbom u Gradskom kazalištu Virovitica, 5. lipnja 2023. Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila je Dan škole. Ovoga puta svečanost je bila u posebnom ozračju prve generacije učenika osmih razreda te su tom prigodom svečano proglašeni najsportašice, najsportaši te najučenici škole. Pred roditeljima, bakama i djedovima, braćom i sestrama te brojnim uvaženim gostima i prijateljima škole, među kojima je bio požeški biskup i osnivač škole Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, učenici su na poseban način ponovno dokazali da svojim brojnim talentima, vještinama, trudom i marljivošću zaslužuju pozornost i podršku.

Program je obilovao nastupima – od glume i recitacija do pjesme i plesa i to u brojnim zanimljivim oblicima suradnje – učenici međusobno, ali i učenici sa svojim roditeljima. Na početku same priredbe obratio se ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici Ivan Mikolić koji je u prigodnom pozdravu skrenuo pozornost kako je današnji susret u ovoj svečanosti nešto više od gledanja kako se učenici ili učitelji snalaze u svojim vještinama, talentima ili obavezama, već da je ova svečanost prilika u kojoj svatko na svoj način u onome što gleda na današnjoj pozornici zapravo traga za pogledom u jednu lijepu, sigurnu, sretnu budućnost koju ova mlada i lijepa srca predstavljaju.

Pred kraj priredbe predstavljeni su učenici, koji su sudjelovanjem u brojnim natjecanjima pokazali veliko znanje u različitim područjima, a svojim izvrsnim rezultatima doprinijeli promicanju škole i njezinih odgojno-obrazovnih vrijednosti. Učenici i njihovi mentori, koji su ih redovito pratili u radu, stupili su na pozornicu i primili priznanja i poklone. Nagrađeni učenici su se natjecali u različitim kategorijama natjecanja: na županijskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda, na međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika pod nazivom Hippo te na međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan bez granica. Nadalje, u sklopu predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura, odlične rezultate postigli su i u ekipnim natjecanjima u raznim sportovima poput badmintona, rukometa i graničara, te na natjecanjima koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Nakon predstavljanja učenika i njihovih mentora predstavljeni su i djelatnici jubilarci, koji su također primili prigodne darove za godine predanog odgojno-obrazovnog rada.

Prije kraja programa prvi put u povijesti Škole proglašeni su naj-sportašica/naj-sportaš i naj-učenik/naj-učenica osmog razreda Katoličke osnovne Škole u Virovitici. Zlatnim na-jsportašem škole proglašen je Marko Eškinja, srebrnim naj-sportašem Jakob Đebro, a brončanim naj-sportašem Roko Predragović. Zlatna naj-sportašica škole proglašena je Lucija Podravac, srebrnom naj-sportašicom škole Mia Stanić, a dvije učenice poglašene su brončanim naj-sportašicama škole, a to su Hana Deskar i Matija Brozović. Za naj-učenika/naj-učenicu škole u školskoj godini 2022./23. nominirani su bili učenici 8. razreda: Matko Celić, Rahela Drvenkar i Klara Karnik. Naj-učenikom škole proglašen je i zlatnom plaketom nagrađen učenik Matko Celić, dok je srebrna plaketa za naj-učenika škole uručena Klari Karnik, a brončana plaketa za naj-učenika škole uručena je Raheli Drvenkar.

U prigodnoj riječi biskup Antun Škvorčević je istaknuo da u mnoštvu nagradâ, uspjehâ, biranih uspješnih učiteljâ i najboljih učenikâ, želi sve obuhvatiti jednom, srdačnom i iskrenom čestitkom. Zahvalio je svima koji su se ove školske godine, kao i svih osam prvih godina Katoličke osnovne škole u Virovitici, trudili mlade ljude uvoditi u naš ljudski, a još više u Božji svijet. Kazao je da djeca u katoličkim školama nisu tek objekt naših nastojanja da ih nešto naučimo – znanje je važno ali ono sâmo bilo bi premalo – nego da ih uvedemo u Božji svijet, i tako im pomognemo da na najbolji način razvijaju ono što je Božji dar u njima.

Čestitao je roditeljima, koji su svojim nastupom otvorili današnji program i tako posvjedočili da je ova škola njihova škola. Kazao je da su roditelji, koji upisuju svoju djecu u katoličku školu, prvi upisani u nju, jer su oni njezina važna sastavnica. Oni, naime, imaju pravo birati za svoju djecu onaj odgoj i obrazovanje za koji smatraju da je za njih najbolji te surađivati da se on ostvaruje. Zahvalio im je za dobrotu i plemenitost koju u obiteljima ugrađuju u svoju djecu, i što im u suradnji s učiteljima nastoje svjedočiti najizvrsniju kreativnost, kojoj je ime ljubav kao najveći Božji dar. Istaknuo je kako su katoličke škole prostori rasta u ljudskosti, i da su one to na najbolji način kad se taj rast ne događa po našim ljudskim mjerama, nego po Božjoj mjeri, očitovanoj u Isusovoj ljubavi na križu, koja se ni nakon dva tisućljeća nije potrošila te ima svoju moć i danas u Hrvatskoj i ovdje u Virovitici. Čestitavši im Dan škole, zamolio je njihova zaštitnika sv. Ivana Pavla II. da ih s neba zagovara kako bi u ovoj školi svi bili uistinu prihvaćeni kao Božja djeca, i da učenici, roditelji, učitelji i svi drugi rastu u zajedništvu koje među njima ostvaruje Isus Krist.