MISA ZAHVALNICA UČENIKA POŽEŠKIH KATOLIČKIH ŠKOLA NA ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE

Na svršetku nastavne godine požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 20. lipnja 2023. u požeškoj Katedrali zahvalno euharistijsko slavlje – “Te Deum” za učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi te za predstavnike učenika drugih osnovnih i srednjih škola grada Požege.

U homiliji biskup je zapodjenuo dijalog s učenicima o onome o čemu se posljednjih dana školske godine najviše razgovara, a to su ocjene. Napomenuo je kako su školske ocjene važne za njihovu budućnost, i kako je dobro što se trude da one budu što bolje, ustvrdivši kako najvažnija u njihovu životu nije pitanje kakve su im školske ocjene, nego kakvi su oni. Možete svi imati petice, ali ako ste loši ljudi, bezosjećajni jedni prema drugima, drski i nasilni, grubi u riječima i postupcima, što vam koriste ocjene, upitao je biskup. Naglasio je kako nas naviještena Božja riječ u prvom čitanju, i Isus u evanđelju pozivaju da trajno propitujemo kakvi smo zapravo ljudi, i da se trudimo biti drugačiji i bolji, neprestano rastući u svojoj ljudskosti. Kazao je da bi bilo najtužnije da oni u svojim školama steknu određena znanja i upoznaju neke zakonitosti života oko sebe, a da se pritom s njima samima ništa ne događa, da ne rastu na razini srca i duha.

Polazeći od prvog čitanja iz Prve poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima, kojima je apostol Pavao navijestio Gospodina Isusa Krista kao najvažniju osobu s kojom se gradi vlastiti život i s kojom se može izvojevati najveća životna pobjeda, i to ona nad smrću, biskup je izrazio uvjerenje da su se nazočni učenici tijekom minule školske godine, uz učenje, bavljenje sportom i drugim korisnim aktivnostima, oduševljavali za Isusa Krista i za njegove najdugoročnije pobjede. Naime, Vrhunac Božje darežljivosti je Isus Krist, koji je postao siromašan, da se mi obogatimo njegovim bogatstvom, veli sv. Pavao. Darežljiv je svaki onaj čovjek koji želi usrećiti svoga bližnjega, po uzoru na Boga koji nam ne prilazi da nas kazni ili učini nešto protiv nas, nego da ostvari ono što je najbolje za svakoga od nas. Ustvrdivši da je ova školska godina bila vrijeme mnogih darežljivosti, ponajprije Božjih, biskup je podsjetio učenike da im je kroz to vrijeme Bog u Isusu Kristu neprestano pristupao onom svojom blizinom i darežljivošću kojoj je ime ljubav, ostvarujući zajedništvo s njima i među njima. Naglasio je kako je zajedništvo najsnažniji odnos koji postoji među ljudima. Kazao je kako prvi i temeljni oblik zajedništva izgrađujemo u našim obiteljima, a onda ga proširujemo i u škole, koje postaju svojevrsne obitelji. Upozorio je na iskrivljene oblike zajedništva, kada se, primjerice nekoliko učenika u želji za „avanturama“ i „podvizima“ tako međusobno povežu da čine drugima oko sebe nasilje i prave nered u društvu, te na taj način izdaju svoje mladenačko dostojanstvo. Najdublje pak zajedništvo izgrađuje Isus Krist snagom svoga Duha među svojim vjernicima, koje se zove Crkva, čijim smo članovima postali svetim krštenjem, ustvrdio je biskup. Zajedništvu koje obuhvaća obitelj, školu i Crkvu služi katolička škola. Biskup je upitao sudionike slavlja jesu li se i u kojoj mjeri tijekom ove školske godine trudili izgrađivati zajedništvo u svojoj obitelji, školi i župnoj zajednici. Još je rekao da onaj koji je u srcu ispunjen Božjim bogatstvom ljubavi, milosrđa i praštanja, taj se može ponašati onako kako govori Isus u današnjem evanđeoskom ulomku: ljubiti i svoje neprijatelje. Kazao je da ljubiti neprijatelje ne znači one koji su zločesti utvrđivati u njihovoj zloći, već naprotiv svojom plemenitošću, dobrotom i suosjećajnošću pobijediti zlo u njima. Pozvao je nazočnu djecu i mlade da na ovom slavlju zahvale Isusu Kristu što im je tijekom ove školske godine po služenju Crkve pomagao da, pobjeđujući svoju sebičnost i nemoć, rastu u ljudskosti. Poželio je da ih Gospodin Bog blagoslovi u svakom njihovu plemenitom nastojanju, a osobito da njihovo srce budu prostor kroz koji Bog može u Hrvatskoj djelovati. Zamolio je Isusovu Majku da moli s njima i za njih, te svojim majčinskim zagovorom pomogne da tako bude.