LJETNI SUSRET MINISTRANATA U VELIKOJ NEDALEKO POŽEGE

U organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja od 22. do 23. lipnja 2023. održava se ljetni susret tridesetak ministranata u Domu sv. Augustina u Velikoj pod vodstvom Tomislava Dokoze, ravnatelja Kolegija Požeške biskupije i biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja te Mateja Filipovića, prefekta u Kolegiju. Njima su se kao pomoćnici pridružila i dvojica kolegijaša. Susret duhovnog i rekreativnog karaktera, svojevrsna je nagrada ministrantima na kraju pastoralne godine za njihov trud, zalaganje i požrtvovnost u služenju oltaru i svojim župnicima. No, susret ujedno želi pomoći mladim ljudima u promišljanju i razlučivanju svog budućeg zvanja, koje uključuje i mogući odabir svećeničkog poziva. U tom smislu program susreta prožet je sadržajima koji mladima nastoje pomoći bolje upoznati sebe i vlastite afinitete te istaknuti vrline korisne za osobni rast i sazrijevanje. Na prvom ovoljetnom susretu sudjeluju ministranti iz župe sv. Barbare u Jakšiću, sv. Petra i Pavla u Kaptolu, Rođenja BDM u Kutjevu, sv. Terezije u Požegi, sv. Josipa u Slatini, Pohoda BDM u Voćinu i sv. Leopolda Mandića u Požegi.

Ministrante je 23. lipnja pohodio požeški biskup Antun Škvorčević. U razgovoru im je među ostalim spomenuo kako mu je drago susresti ih u njihovim župama gdje vrše svoju službu, koja je od velikog značenja, jer su pored svećenika prvi uz oltar kojemu služe. Ali, dodao je, da se raduje što su se našli zajedno kao služitelji oltara iz nekoliko naših župa, na susretu kroz koji imaju mogućnost upoznati se, povezati, međusobno ohrabriti u služenju oltaru, promicati zajedništvo kao mladi vjernici.

Predstavio im je voditelje susreta, dvojicu spomenutih poglavara Kolegija Požeške biskupije i dvojicu pitomaca, i upoznao ih s ustanovom Kolegija. Spomenuo je kako su isusovci koncem 17. stoljeća osnovali Gimnaziju u Požegi, izgradili rezidenciju koju Požežani nazivaju „Kolegija“, a koja je jedno vrijeme bila i sjedište Požeške akademije gdje su se odgajali budući svećenici. Nakon isusovačkog ukinuća kuću je od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović i u nju 1835. smjestio Orfanotrofij, odgojnu ustanovu za nadarenu a manje imućnu djecu, koju su dokinule komunističke vlasti 1946. godine. Biskup je istaknuo kako je Crkva na spomenuti način nastojala pomagati mladim ljudima da se svojim odgojem i obrazovanjem što bolje uključe u hrvatsko društvo, među njima nemali broj i kao svećenici. Objasnio je da je osnutkom Požeška biskupija 1997. godine zgrada postala njezinim sjedištem i nije se htjela odreći svoje povijesne odgojno-obrazovne baštine te je u tu svrhu pokraj Katedrale izgradila Dom Pape Ivana Pavla II. u čijem se sastavu nalazi i Kolegij, dom za srednjoškolce koji pohađaju Katoličku gimnaziju ili neke druge škole u Požegi, prvenstveno oni koji razmišljaju o svećeničkom zvanju. Biskup je kazao ministrantima kako se u ovu ustanovu upisuju mladi koji nisu ravnodušni prema činjenici svoga postojanja i žele nešto postići sa sobom, te uz pomoć Božju i suradnju poglavara nastoje rasti u cjelovitom pogledu. Zahvalio je ministrantima za sve što svojom zauzetošću i radošću čine u svojim župama. Potaknuo ih je da provjere Božje tragove u svom srcu, jer već u samom služenju oltaru mogu postojati naznake nečega što ih želi povesti dalje od ministriranja, poziv da budu svećenici. Na kraju biskup je uputio zahvalu i voditeljima susreta, kao i prisutnim kolegijašima, ustvrdivši ministrantima da su za sve njih vrata požeškog Kolegija otvorena.

Pored duhovnih sadržaja na programu ministrantskog susreta su sportske aktivnosti, društvene igre, te drugi pothvati koje im omogućuju velički bazeni i prirodne ljepote Papuka. Druga skupina ministranata sudjelovat će na susretu idućega 30. lipnja i 1. srpnja.