PRIMANJE KANDIDATA U KOLEGIJ POŽEŠKE BISKUPIJE

U petak, 30. lipnja 2023. održan je susret kandidata koji se žele upisati u Kolegij Požeške biskupije i Katoličku gimnaziju u Požegi. U Dvorani sv. Lovre Biskupskog ordinarijata u Požegi trojicu kandidata s njihovim župnicima i poglavarima Kolegija primio je biskup Antun Škvorčević. Prijavili su se mladi iz Župe sv. Ilije Proroka u Gradini, sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici i sv. Luke Evanđelista u Novskoj.

Nakon molitve i upoznavanja biskup se prisjetio svoga kanonskog pohoda Župi sv. Ilije Proroka u Gradini 2019. godine kada mu je David Ciraki, tadašnji učenik 4. razreda osnovne škole uručio pismo u kojem je, među ostalim, izrazio želju postati svećenikom. Sačuvavši Davidovo pismo biskup je izrazio osobitu radost što je David ustrajao u svojoj želji te se odvažio upisati u Kolegij i Katoličku gimnaziju u Požegi. S jednakom radošću biskup je uputio riječi ohrabrenja Karlu Bušiću iz Kuzmice i Matiji Miličeviću iz Novske. Biskup im je kazao kako je napose za mlade ljude važno imati pozitivna polazišta iz svijesti da nas je Bog pozvao u život i računa s nama. Pohvalio ih je što su osluškivanjem uma i srca prepoznali svoju vrijednost i mogućnosti koje mogu razvijati i ostvarivati u Kolegiju surađujući s Bogom.

Potom je ravnatelj Kolegija Tomislav Dokoza ukratko izvijestio biskupa o prethodnom prijemnom susretu s kandidatima u zgradi Kolegija Požeške biskupije. Zajedno s duhovnikom Marijanom Pavelićem provjerio je svu potrebnu dokumentaciju koju su kandidati trebali ponijeti sa sobom, kako bi se mogli upisati u Kolegij i Gimnaziju. Kazao je kako su im objasnili određene pojedinosti te su potom zajednički razgledali prostore Kolegija u kojima će trojica mladića zajedno s drugima uskoro boraviti.

Biskup Antun je potom objasnio mladima kako je znakovito što su posjetili sjedište Požeške biskupije, zdanje koje su  početkom 18. stoljeća izgradili isusovci i koju Požežani nazivaju „Kolegija“. Nakon isusovačkog ukinuća od početka 19. stoljeća tijekom 110 godina ova zgrada bila je Orfanotrofij, dom za učenike koji su pohađali tadašnju požešku gimnaziju. Biskup je istaknuo kako je Crkva u spomenuto vrijeme nastojala pomagati mladim ljudima da svojim odgojem i obrazovanjem učine prave korake za svoj život te budu dobri građani u hrvatskom društvu. Objasnio je da je osnutkom Požeška biskupija 1997. godine zgrada postala sjedištem biskupijske uprave, ali da se mlada Biskupija nije odrekla svoje povijesne odgojno-obrazovne baštine. Prije 17 godina u tu svrhu pokraj Katedrale izgradila je Dom Pape Ivana Pavla II. u čijem se sastavu nalazi i Kolegij, dom za srednjoškolce koji pohađaju Katoličku gimnaziju ili neke druge škole u Požegi, prvenstveno one koji osjećaju da imaju svećeničko zvanje. Biskup je kazao kandidatima za Kolegij kako se u ovu ustanovu upisuju mladi koji nisu ravnodušni prema činjenici svoga postojanja i žele nešto postići sa sobom, te uz pomoć Božju i suradnju poglavara nastoje rasti u fizičkom i duhovnom pogledu. Pohvalio je kandidate što upisom u Kolegij svjedoče kako znaju što hoće, te im je poželio dobar početak nove školske godine, radosni zbog novih životnih prilika koje im se pružaju navedenim putem.