Zajednički pastoralni programi tijekom ljeta 2023.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Kao i prijašnjih godina želio bih vam predstaviti neke zajedničke pastoralne programe ovoga ljeta kako biste mogli tako organizirati svoje godišnje odmore da na pojedinima od njih sudjelujete vi i vjernici na koje se oni odnose.

  1. U Domu sv. Augustina u Velikoj 3.-5. srpnja 2023. održat će se duhovne vježbe za vjeroučitelje laike u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri pod vodstvom fra Domagoja Runje OFM, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
  2. U srijedu, 5. srpnja 2023. slavimo 26. obljetnicu osnutka Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa. Toga će dana u 18.30 sati u požeškoj Katedrali dijecezanski biskup predvoditi zahvalno euharistijsko slavlje, a u svim župama podsjetit ćemo se na navedeni događaj i uputiti Bogu molitvu za blagoslovljeno daljnje pastoralno djelovanje naše mjesne Crkve i služenje njezina biskupa. Ovih dana pet župa Požeške biskupije spominje se dvadesete obljetnice svoga osnutka: Župa sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru (31. svibnja 2003.), Župa bl. Alojzija Stepinca u Novskoj (31. svibnja 2003.), Župa bl. Ivana Merza u Slatini (22. lipnja 2003.), Župa bl. Alojzija Stepinca u Virovitici (5. srpnja 2003.), Župa sv. Leopolda Mandića u Virovitici (5. srpnja 2003.). Bit će znakovito da svećenici i vjernici navedenih župa hodočaste u požešku Katedralu, majku crkvu naše Biskupije upravo na godišnjicu osnutka naše mjesne Crkve te sudjeluju na večernjem euharistijskom slavlju.
  3. U subotu, 5. kolovoza 2023. slavimo spomendan Posvete bazilike sv. Marije Velike i ujedno Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Toga dana u svim župama Požeške biskupije slavit će se mise zahvalnice za Domovinu, a u požeškoj Katedrali ona će se slaviti u 9.00 sati, kada ćemo se spomenuti i svih hrvatskih branitelja koji su položili živote za našu slobodu.
  4. Od 6. do 10. kolovoza 2023. u Domu sv. Augustina u Velikoj održat će se ljetni susret bogoslova Požeške biskupije. Na svršetku susreta bogoslovi će u Požegi sudjelovati na proslavi blagdana sv. Lovre, zaštitnika Biskupije.
  5. U predvečerje blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, 9. kolovoza 2023. u požeškoj crkvi sv. Lovre s početkom u 19.00 sati dijecezanski biskup u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola sv. Petra, svećenicima grada Požege, bogoslovima i svećeničkim aspirantima, caritasovim volonterima te drugim vjernicima predvodit će službu prvih Večernjih hvala u čast sv. Lovre i tako započeti s bdijenjem, koje će se nastaviti euharistijskim klanjanjem, s posebnom molitvenom nakanom za Ivana Klarića, koji će na blagdan sv. Lovre primiti sveti red đakonata.
  6. Na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika u četvrtak, 10. kolovoza 2023. središnje biskupijsko euharistijsko slavlje u svečevoj crkvi u Požegi predvodit će u 10.00 sati dijecezanski biskup i za đakona zarediti bogoslova Ivana Klarića iz Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj. Na slavlju će među ostalim vjernicima sudjelovati i Caritasovi volonteri iz naših župa, biskupijski stipendisti i korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. Nakon slavlja Dvorani sv. Terezije u Požegi uslijedit će prigodni program s Caritasovim volonterima i biskupijskim stipendistima.
  7. Ljetni susret svećeničkih aspiranata Požeške biskupije održat će se u Domu sv. Augustina u Velikoj od 10. do 13. kolovoza 2023.
  8. U petak 11. kolovoza 2023., na blagdan sv. Klare, djevice, zaštitnice samostana i crkve sestara klarisa u Požegi, središnje euharistijsko slavlje u 18.00 sati predvodi dijecezanski biskup na kojem će s. M. Anđela od Duha Svetog (Petra Babić) položiti svečane zavjete.
  9. U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, u ponedjeljak 14. kolovoza 2023. hodočasničko slavlje u svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
  10. Na svetkovinu Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza 2023. u Voćin hodočaste obitelji s brojnom djecom. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
  11. U nedjelju, 20. kolovoza 2023. hodočasnici pješaci iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata polaze na hodočašće u Voćin. U crkvi sv. Lovre u Požegi u 14.00 sati primit će blagoslov te nastaviti hod prema Stražemanu gdje će sudjelovati na euharistijskom slavlju prigodom godišnjeg župnog klanjanja. Sutradan, u ponedjeljak, 21. kolovoza u 5.00 sati nastavljaju hod prema Voćinu, zajedno s drugim hodočasnicima, napose mladima, koji će im se pridružiti.
  12. U ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. u svim župama Požeške biskupije slavi se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup, nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.
  13. Od 23. do 31. kolovoza 2023. u Pleternici traje Devetnica Gospi od Suza. Svake večeri je sveta misa u 19.00 sati. Prije svete mise je duhovni program s molitvom svete krunice i prigoda za sakrament pomirenja, a nakon mise klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.
  14. U petak, 25. kolovoza 2023. prije početka nove školske godine vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije okupit će se u 10.00 sati u crkvi sv. Lovre na euharistijsko slavlje koje će predvoditi dijecezanski biskup. Tom prigodom bit će im uručeni kanonski mandati za poučavanje vjeronauka u školi i provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.
  15. U četvrtak, 31. kolovoza 2023. slavimo blagdan Gospe od Suza, kada Marijini štovatelji hodočaste u Svetište Gospe od Suza u Pleternici. Središnje euharistijsko slavlje u 19.00 sati u zajedništvu s dijecezanskim biskupom predvodi msgr. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK-a. Na svršetku misnog slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe od Suza.
  16. U četvrtak, 7. rujna 2023., u predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, održava se hodočašće na Gospino Polje kod Bilog Briga gdje misno slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Nakon popričesne molitve uslijedit će procesija s Gospinim likom.
  17. Na blagdan Male Gospe, u petak, 8. rujna 2023., vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata hodočaste u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup. Pri svršetku slavlja održat će se procesija s likom Gospe Voćinske.
  18. Istoga dana, 8. rujna 2023. hodočastimo u Marijino svetište u Kutjevo, gdje je središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati.
  19. U subotu, 23. rujna 2023., u Požegi će se održati Biskupijski dan prigodom 26. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa s početkom u 9.30 sati.
  20. U srijedu, 27. rujna 2023. svetkovina je Obljetnice posvete požeške Katedrale te 26. obljetnica uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa. Euharistijsko slavlje u Katedrali u 18.30 sati predvodit će dijecezanski biskup, a pridružit će mu se svećenici i vjernici iz požeških župa i drugih župa Katedralnog arhiđakonata. Nakon euharistijskog slavlja biskup će zaslužnim vjernicima Požeške biskupije dodijeliti biskupijsku medalju s poveljom zahvalnosti.

Radujući se ljetnim susretima na navedenim pastoralnim programima, želim svima blagoslovljen godišnji odmor, uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Požega, 26. lipnja 2023.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup