DUHOVNE VJEŽBE ZA VJEROUČITELJE I ODGOJITELJICE U VJERI POŽEŠKE BISKUPIJE

Od 3. do 5. srpnja 2023. godine u Domu sv. Augustina u Velikoj održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje laike i odgojiteljice u vjeri s područja Požeške biskupije koje je vodio fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na samom početku duhovnih vježbi pozdrav svim sudionicima uputio je Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda izražavajući radost i zahvalnost vjeroučiteljima i odgojiteljicama što su odvojili svoje vrijeme da barem kratko zastanu, promisle o sebi, svojem vjeroučiteljskom služenju i svjedočenju s obzirom na poziv i poslanje kojeg su po mandatu Crkve primili te u trenutcima mira i sabranosti napune svoje srce i dušu za ono što Bog i Crkva od njih očekuju.

Poseban pozdrav dobrodošlice izrekao je voditelju duhovnih vježbi zahvaljujući mu na prihvaćanju poziva i dolasku u Veliku među vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri.

Nakon zaziva Duha Svetoga kojim su oraspoložili i otvorili svoje srce za Božja nadahnuća, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri su tijekom tri dana duhovnih vježbi pod vodstvom fra Domagoja promišljali o Božjem dekalogu, savezu Boga s čovjekom, osobnom odnosu prema grijehu i svetosti, a sve to u povezanosti sa svetopisamskim tekstovima. Dnevni ritam duhovnih vježbi bio je prožet molitvom i razmatranjima, osobnom i zajedničkom pobožnošću, euharistijskim klanjanjem, prigodom za slavlje sakramenta pomirenja te osobnim razgovorom sa fra Domagojem, a vrhunac svakoga dana bila je sveta misa s propovijedi. Voditelj duhovnih vježbi je na jasan i konkretan način kroz mnoštvo primjera i osobnih iskustava vjeroučiteljima i odgojiteljicama nastojao posvijestiti kako su duhovne vježbe prilika da otvore srca Bogu i dožive promjenu koja im je potrebna.

Duhovne vježbe vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri zaključili su u srijedu, 5. srpnja sudjelujući u večernjem zahvalnom euharistijskom slavlju koje je u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima grada Požege predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u prigodi 26. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezinoga prvog biskupa.