SPROVOD MAJKE GORNJOBOGIĆEVAČKOG ŽUPNIKA MARIA RADMANA

Na mjesnom groblju u Okučanima, 11. srpnja 2023. pokopana je Milka Radman, majka svećenika fra Maria Radmana, župnika u gornjobogićevačkoj Župi Duha Svetog. Sprovodne obrede vodio je fra Domagoj Šimić, gvardijan franjevačkog samostana na Petričevcu. Generalni vikar Požeške biskupije Želimir Žuljević pročitao je sažalnicu, koju je biskup Antun uputio svećeniku Mariu i rodbini preminule Milke. Biskup je napisao:

»Primio sam vijest da je preminula Vaša cijenjena majka Milka. Želio bih posvjedočiti svoje kršćansko suosjećanje i bratsku blizinu Vama, bratu Željku i sestri Marini kao i svima drugima koji tuguju za plemenitom pokojnicom.

Rastanak s dragim osobama uvijek prati tuga u našim srcima. Vaša majka Milka u krštenju je postala dionikom Isusova trpljenja i smrti na križu i pobjede njegove ljubavi, u vlastitoj smrti odložila je prolaznost i raspadljivost, da bi za svu vječnost bila obasjana slavom njegova uskrsnuća. Ta nada svijetli u našim srcima dok se u tuzi opraštamo s Vašom majkom na zemlji.

S Vašim pokojnim ocem Stipom majka Milka strpljivo je podnosila brojne životne poteškoće, među kojima je progon i razaranje obiteljskog ognjišta 1995. u banjalučkom kraju, nakon kojega je utočište našla na području Požeške biskupije, prešavši rijeku Savu u Davoru s brojnim drugim prognanicima. Među ostalim teško ih je pogodila smrt kćeri Damjane. No, od svih životnih nevolja bili su jači radosni trenutci u svijesti da se u našem životu ništa ne događa bez Boga. Podijelila je tu radost i sa mnom prigodom mojih pastoralnih dolaska u okučansku Župu. U četvero svoje djece usadila je vjeru u Isusa Krista i pobožnost prema njegovoj Majci, naučila ih voljeti njegovu Crkvu. Zacijelo su majčine molitve pomogle da Vi prepoznate svoj svećenički i redovnički poziv. Želio bih na zemaljskom oproštaju s majkom Milkom zajedno s Vama i drugim članovima Vaše obitelji zahvaliti joj za sve dobro koje je učinila, zamoliti Gospodina da joj oprosti slabosti i primi u vječno blaženstvo. Vama i svima koji tuguju za majkom, neka Gospodin udijeli obilje svoje utjehe.

U zajedništvu molitve za Vašu preminulu majku Milku, srdačno Vas i bratski u Gospodinu pozdravljam«, zaključio je biskup Antun svoju sažalnicu.

Uz franjevce provincije Bosne Srebrne na sprovodu su sudjelovali i svećenici iz Novogradiškog dekanata. Nakon sprovoda misu zadušnicu u okučanskoj župnoj crkvi predvodio je provincijalni definitor fra Ivo Orlovac.