HODOČAŠĆE VJERNIKA NOVOGRADIŠKOG DEKANATA U STARO PETROVO SELO

U okviru programa Godine bl Jule Ivanišević u Požeškoj biskupiji, u subotu 15. srpnja, u župnu crkvu krštenja bl Jule Ivanišević u Staro Petrovo Selo hodočastili su svećenici i vjernici Novogradiškog dekanata, među kojima i nekolicina pješaka iz župe Rešetari i Nova Gradiška (Kraljica Sv. Krunice). Kao i svakog 15. u mjesecu, euharistijskom slavlju kao središnjem događaju hodočašća, prethodila je pobožnost blaženoj Juli te slavlje sakramenta pomirenja. Svetu misu predvodio je Mladen Štivin, dekan Novogradiškog dekanata u koncelebraciji sa svećenicima Novogradiškog dekanata. Uz ministrante i bogoslove, u svetoj misi su sudjelovale i redovnice Klanjateljice Krvi Kristove iz Okučana te Kćeri Božje ljubavi iz Nove Vesi, a pjevanje predvodio udruženi zbor pjevača iz župa Novogradiškog dekanata.

Nakon naviještenih svetih čitanja, dekan Štivin je u homiliji, među ostalim, kazao: „Došli smo u rodnu župu blažene sestre Jule, počastiti njezin život, ugledati se u njezin primjer, ali moliti i zagovor u svojim životnim križevima, poteškoćama, bolima i patnjama. Ovdje poseban naglasak možemo staviti na bol, patnju i križ što je obilježilo život bl. Jule. Na toj strani našeg života, Jula nam može biti osobiti primjer kako se kroz život putuje, kako se s križem i patnjom nosi i što se sa životom koji grli križ, postiže.“ Dekan Štivin još je dodao: „Ako sagledamo život bl. Jule i njezinih susestara mučenica, možemo izvući nekoliko poučaka za sebe, koji nam mogu biti ohrabrenje i putokaz kako ići dalje u životu. – One su se sjedinile s Kristom u žrtvi. Nisu dopustile da njihova vjernost kreposti čistoće bude obeščašćena te su iz ljubavi prema Božjem prijateljstvu i svojim zavjetima radije prihvatile smrt. Njihova ljubav koju su posvjedočile prema svom duhovnom zaručniku – Kristu, učinila ih je mučenicama i blaženicama.

Nakon homilije, predvoditelj slavlja se uputio do krstionice u kojoj je krštena bl. Jula te zajedno sa svećenicima i vjernicima obnovio krsna obećanja. Po završetku misnog slavlja mnogi su vjernici ostali u molitvi pred likom blažene Jule. Hodočašće je zaključeno druženjem i okrjepom ispred staropetrovoselske crkve koju su za hodočasnike pripremili domaći vjernici.