BISKUP ANTUN UPUTIO SAŽALNICU SUPRUZI POGINULOG STJEPANA TERZIĆA U OLUJNOM NEVREMENU

U nevremenu, koje je 19. srpnja 2023. među ostalim zahvatilo i novogradiško područje poginuo je u Cerničkoj Šagovini otac troje djece Stjepan Terzić iz Cernika. Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je supruzi Sandri, djeci i roditeljima sljedeću sažalnicu:

»Iznenađujućom i razornom silinom oluja je u kasnim popodnevnim satima 19. srpnja 2023. godine odnijela u Cerničkoj Šagovini i život Vašega cijenjenog supruga Stjepana Terzića, oca troje djece – Petra, Nikoline i Lucije – sina roditelja Zdravka i Slavice, čovjeka vjerna Bogu i Crkvi, zauzetog za obitelj. Želio bih se svrstati među one koji u ovom teškom trenutku dubokom kršćanskom suosjećajnošću svjedoče Vama i svima njegovim najbližima svoju blizinu, prate molitvom i zajedno s Vama tragaju za svjetlom u mraku, utjehom u tuzi.

Navire mi jedno od najtežih pitanja: Zar nas je Vaš suprug Stjepan na tako okrutan način morao napustiti? Protivno je to svakoj našoj ljudskoj logici te ostajemo bez odgovora. No, usuđujem se u ovom teškom trenutku biti zajedno s Vama Isusov učenik te poslušati njegovu riječ, kojom nam tumači Božju logiku i njegovu očinsku brigu za nas: „A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca!“ (Lk 12, 7). Podsjeća nas sv. Pavao da je Bog svoju očinsku brigu prema nama očitovao u Sinu svome Isusu Kristu, koji je sebe dao za nas, te je u njegovoj ljubavi jačoj od smrti sva naša nada, napose u nemoći pred nasilnom smrću. „Ako je Bog za nas“, tumači Apostol,  „tko će protiv nas? Ta on ni svog Sina ne poštedje, nego ga za sve nas preda! Kako nam onda s njime neće sve darovati? (…) Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Pogibao? Mač? U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi. Uvjeren sam, doista: ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našemu“ (Rim 8, 31-32.35-39).

U logici navedene Božje ljubavi za nas, jače od smrti, čitamo i sudbinu poginulog Stjepana Terzića, ispunjeni nadom da se na njem ostvarila Isusova riječ: „Tko god se prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim“ (Lk12,8). Vaš se suprug Stjepan, naime, svojim redovitim nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi i životom po vjeri očitovao njegovim na ovome svijetu, te sam uvjeren da će se Isus očitovati njegovim u vječnosti. Neka mu Gospodin udijeli mir i puninu života u slavi svoga uskrsnuća.

Vama pak njegovim najbližima, napose djeci neka u daljnjem životu Bog podari razumijevanje i pomoć mnogih plemenitih ljudi te vam suprugova i očeva fizička odsutnost ne bude teška, nego puna utjehe i nade u duhovnom zajedništvu s njime u vječnosti.

Uz Isusov uskrsni pozdrav „Mir vama!“, ostajem s Vama molitelj za preminulog supruga Stjepana«, zaključuje biskup Antun.