MISA ZA DOMOVINU I BRANITELJE U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali za domovinu te poginule i nestale hrvatske branitelje predvodio je 5. kolovoza prepošt Požeškog stolnog kaptola Ivica Žuljević u zajedništvu sa svećenicima grada Požege. Na početku misnog slavlja čestitao je svima spomen 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ te Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Pozdravio je predstavnike grada Požege i Požeško-slavonske županije, gradonačelnika Željka Glavića i predsjednika županijske skupštine Vinka Kasanu, a poseban pozdrav zahvalnosti i poštovanja uputio je hrvatskim braniteljima, te roditeljima i rodbini poginulih i nestalih branitelja. Pozvao je prisutne da ovim misnim slavljem zahvale Bogu za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu ali i za brojne branitelje koji su za slobodu položili svoje živote. Podsjetio je da se u sveopćoj Crkvi danas slavi obljetnica posvete Bazilike sv. Marije Velike u Rimu, najstarije crkve na zapadu posvećene Blaženoj Djevici Mariji, te povjerio Isusovoj Majci našu hrvatsku slobodu zamolivši je da bude moliteljica i zagovornica za naše hrvatsko dobro.

homiliji prepošt Žuljević podsjetio je nazočne da je znakovito da su se brojne hrvatske pobjede dogodile u marijanskom znaku, pa tako i nedavni domovinski rat u kojem su hrvatski branitelji s krunicom oko vrata posvjedočili da se bitke ne dobivaju samo oružjem nego i molitvom uz pomoć Božju i zagovor Isusove Majke te naglasio kako je hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu bila plod velikoga hrvatskoga molitvenog pokreta sastavljenog od vjernog puka i branitelja. Zahvalio je roditeljima, majkama i očevima poginulih branitelja te svim braniteljima što su vjerovali Bogu da se, po njegovu primjeru, isplati žrtvovati za drugoga, za svoju obitelj, za domovinu te su stoga položili svoj život i žrtvovali zdravlje za veće vrijednosti koje se ne mogu spoznati razumom nego vjerom i srcem. Na temelju navještenog evanđelja po Mateju istaknuo je kako se Ivan Krstitelj nije plašio Heroda i njegove zemaljske moći već ga je korio za grijeh nemorala pod cijenu gubitka vlastitoga života. Odlutao je Herod od Božjeg zakona, predao se požudi i nametnuo svoj zakon zaboravivši da se po ljudskim zakonima ne stiže daleko te da čovjek po vlastitoj sebičnosti postaje gubitnik. Prepošt Žuljević zato je pozvao prisutne da svoj život grade na istinskim vrijednostima, sebedarju za druge, kako bi Domovina bila prožeta onim istim vrijednostima kojima su naši branitelji krenuli u njezinu obranu te opet među ljudima i državnicima zavlada jedinstvo i ponos. Pozvao je nazočne na molitvu da nam Bog po zagovoru Isusove Majke daruje što više ljudi, napose onih na vlasti, koji će se nesebično zalagati za opće dobro.

Na svršetku misnog slavlja prepošt Žuljević je u ime svih uputio Isusovoj Majci molitvu za domovinu. Zahvalio je potom nazočnima za sudjelovanje u slavlju i zato što njeguju spomen na žrtvu branitelja i ljubav prema domovini te poželio da nam domovina Hrvatska bude sve bolja i sve ljepša. Nakon blagoslova kojega je zazvao, otpjevana je himna «Lijepa naša».