BISKUPOVA SAŽALNICA PRIGODOM SMRTI FRA VJEKOSLAVA KOCIJANA

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 8. kolovoza fra Milanu Krišti, provincijalnom ministru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu sažalnicu prigodom smrti fra Vjekoslava Kocijana, koji je veliki dio života djelovao u župama Požeške biskupije. U sažalnici biskup Antun kaže:

»Besmrtni Kralj vjekova i Gospodar života pozvao je svoga vjernog slugu fra Vjekoslava Kocijana iz ovoga svijeta u vječnost. Želio bih tom prigodom posvjedočiti svoju suosjećajnu bratsku blizinu i podijeliti kršćansku uskrsnu nadu s Vama, subraćom Vaše Provincije te rodbinom plemenitog pokojnika.

Fra Vjekoslav je nemali broj godina svoga svećeničkog života proveo na području Požeške biskupije, dijelom i prije njezina osnutka te je pastoralno djelovao u Našicama, Virovitici, Zapolju, Špišić Bukovici i Cerniku. U navedenim župama uložio je svoje sposobnosti i požrtvovnost u služenju Božjem narodu koji mu je bio povjeren, napose u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju gdje je 1997. godine s radošću dočekao osnutak Požeške biskupije te u virovitičkoj župi sv. Roka u kojoj je najduže djelovao nakon njezine uspostave. Širinom svoje franjevačke duše očitovao je ljubav prema Crkvi i otvorenost za pastoralnu suradnju s dijecezanskim biskupom, svećenicima i vjernim pukom, svjedočeći evanđeosku uključivost prema svima. Želio bih dragom pokojniku na zemaljskom oproštaju zahvaliti za sve što je tijekom svoga djelovanja u Požeškoj biskupiji svećeničkim žarom učinio. Čvrsto vjerujem da će Bog kojemu je na zemlji odano služio po Apostolovoj riječi njegovo raspadljivo obući u neraspadljivost i smrtno u besmrtnost (usp. 1 Kor 15,54) te mu udijeliti slavu svoga uskrslog Sina za svu vječnost.

Moleći s Vama za dušu preminulog subrata svećenika, s osobitim poštovanjem Vas u Gospodinu pozdravljam«, zaključuje biskup Antun.