SKUPINA MLADIH POŽEŠKE BISKUPIJE SUDJELOVALA NA SVJETSKOM DANU MLADIH U LISABONU

Skupina mladih Požeške biskupije predvođena biskupijskim povjerenikom za pastoral mladih sudjelovala je od 1. do 6. kolovoza na Svjetskom susretu mladih koji se ove godine održao u Lisabonu pod geslom “Marija ustane i žurno ode!” (Lk 1,39).

Na svoj hodočasnički put mladi su krenuli 28. srpnja zajedno sa skupinom mladih iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te su putujući do Lisabona posjetili Torino, Montelimar, Montserrat, Barcelonu, Zaragozu i Madrid da bi 1. kolovoza stigli do Lisabona, glavnog grada Portugala, gdje su – prvoga dana Susreta mladih – zajedno s oko petsto tisuća mladih iz cijeloga svijeta, sudjelovali na euharistijskom slavlju otvorenja u Parku Eduarda VII.

Mladi Požeške biskupije bili su smješteni u Osnovnoj školi Jorgea Barrade na području Župe Marije Pomoćnice u Benfici odakle su tijekom tri prva dana susreta sudjelovali su u prijepodnevnim satima na pobožnosti, katehezi, sakramentu pomirenja i svetoj misi sa drugim hodočasnicima hrvatskog govornog područja u crkvi sv. Ivana de Brita. Mladima se u Lisabonu u četvrtak 3. kolovoza na ceremoniji otvorenja Svjetskog dana mladih na u velikom parku glavnoga grada Colina de Encontro pridružio i papa Franjo koji je s njima proveo sljedeća četiri dana. Sljedećega dana, u petak 4. kolovoza, mladi su s Papom sudjelovali na Križnom putu, a u subotu na bdijenju u parku Tejo na kojem se dogodio i vrhunac Svjetskog susreta mladih – euharistijsko slavlje koje je na blagdan Preobraženja Gospodinova, u nedjelju 6. kolovoza, u zajedništvu s oko milijun i petsto tisuća vjernika, predvodio papa Franjo.

Osim bogatog svakodnevnog programa kojega su mladi imali u Lisabonu, u srijedu 2. kolovoza hodočastili su Gospi Fatimskoj u njezino svetište u Fatimi gdje su pohodili mjesta ukazanja, rodne kuće vidjelica te sudjelovali u euharistijskom slavlju na hrvatskom jeziku. Nakon što su se u ponedjeljak, 7. kolovoza oprostili s domaćinima u Lisabonu mladi su krenuli prema Hrvatskoj. Putem su pohodili Santiago de Compostela te se dva dana zadržali u Lurdu, francuskom marijanskom svetištu sudjelujući, među ostalim, na hodočasničkoj svetoj misi i marijanskoj procesiji sa svijećama. Putem do Hrvatske posjetili su još Carcassone i La Sallete, te se u ranim jutarnjim satima u subotu 12. kolovoza vratili svojim domovima.