SUSRET CARITASOVIH VOLONTERA I BISKUPIJSKIH STIPENDISTA NA BLAGDAN SV. LOVRE U POŽEGI

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na blagdan sv. Lovre u požeškoj Svečevoj crkvi, 10. kolovoza 2023. uslijedio je u Dvorani sv. Terezije program čestitanja novo zaređenom đakonu Ivanu Klariću, te susreta volontera župnih Caritasa i stipendista Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima. Program je vodio Miroslav Paulić a otvorio ga je Antun Jakobović, učenik Katoličke osnovne škole u Požegi, koji je izveo na harmonici glazbenu točku. Potom je biskup Antun đakonu Ivanu uputio čestitku za primanje svetog reda đakonata, kazavši kako zahvaljujemo Bogu što ga nije prepustio mraku u duši da ne zna što bi sa sobom počeo, nego je nastojao kroz molitvu i pomoć dobrih ljudi u bistrini srca prepoznati tko je on po Božjem pozivu. Biskup je čestitku uputio i đakonovoj majci, zahvalivši joj za razumijevanje kojim je prihvatila da njezinog sina Bog poziva u svećeništvo. U zahvalu je uključio i dvojicu novljanskih župnika, Pericu Matanovića i Krunoslava Jurakovića, koji su tijekom formacije nastojali biti potpora đakonu Ivanu.

Obraćajući se potom stipendistima Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima, biskup Antun je  istaknuo kako su svi oni na svoj način postali poseban dio velike biskupijske obitelji. Kazao im je da su osim materijalne pomoći, oni bili uključeni i u naše molitve da ne zanemare svoju dušu dok se bore za školske i akademske uspjehe. Biskup je zatim otvorio natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za školsku i akademsku 2023./2024. godinu, zahvalivši za financijska sredstava ponajprije Požeškoj biskupiji. Biskup je zatim uručio čestitku i novčani dar Jurji Mautner iz Katoličke gimnazije u Požegi i Ivanu Gabrijelu Staniću iz Katoličke klasične gimnazije u Virovitici koji su proglašeni najboljim ovogodišnjim maturantima i učenicima u svojoj školskoj generaciji. Poželio im je da i dalje ostanu marljivi u nastojanju oko ljudske i vjerničke izgradnje.

Drugi dio programa u Dvorani sv. Terezije započeo je glazbenom točkom koju su izveli stipendisti spomenute Zaklade Sara i Patrik Radmanić. Ravnateljica Caritasa Požeške biskupije Katarina Paulić u svom je govoru predstavila djelovanje Caritasa tijekom proteklih godinu dana, osvrnuvši se napose na ostvaruje karitativnog projekta pod nazivom „Pro Vita et Familia“, financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Nakon toga uslijedio je kratki video prikaz o uspješno provedenom projektu kao i projektnim aktivnostima. Na koncu, ravnateljica Paulić predstavila je novi projekt Caritasa Požeške biskupije koji je potpisan s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u lipnju ove godine ukupne vrijednosti 265.947,00 EUR a trajat će 6 mjeseci. Riječ je o svojevrsnom nastavku prethodnog projekta, a pomoć će se ostvariti u podjeli higijenskih paketa za žene, muškarce i kućanstva, školskog pribora za učenike, pelena za djecu te setova posteljine za kućanstva. Projektom će biti obuhvaćeno 2.350 korisnika diljem Požeške biskupije.

Zatim je uslijedilo svjedočanstvo o djelovanju župnog Caritasa koje je predstavila Lucija Karjaković, volonterka Caritasa župe sv. Nikole Biskupa iz Pleternice. Navedena volonterka je istaknula kako je u ostvarivanju projekta bio zauzet određeni broj župnih volontera  za koje je to bilo jedno veliko iskustvo, ali i zadovoljstvo. Snažno zajedništvo koje se među njima stvorilo pridonijelo je da poteškoće budu prevladane te su sve akcije završavali radosni i ispunjenih srdaca, rekla je volonterka Lucija. U suradnji sa župnim Caritasom 2013. godine osnovan je Fond za stipendiranje učenika i studenata te se svake treće nedjelje u mjesecu prikupljaju sredstva za tu namjenu. Godišnje se stipendira 5 učenika ili studenata. Volonterka Lucija istaknula je još kako župni Caritas redovito dijeli godišnje pakete prigodom Božića i Uskrsa, a po potrebi i preko godine. Uslijedila je potom još jedna glazbena točka u izvedbi Sare i Patrika Radmanića.

Na koncu programa održan je kratki susret sa stipendistima Zaklade te su se nakon toga svi prisutni uputili u Malu dvoranu sv. Terezije na prigodni domjenak.