BISKUP UVEO U SLUŽBU NOVOG KUTJEVAČKOG ŽUPNIKA

U nedjelju, 20. kolovoza 2023., sukladno crkvenim propisima, požeški biskup Antun Škvorčević uveo je Josipa Marića u službu župnika Župe Rođenja BDM u Kutjevu. Podsjećajući na sinoćnju nogometnu utakmicu u Ateni, kao i na Svjetsko atletsko prvenstvo u Budimpešti, biskup je u homiliji kazao kako mu je zanimljiva disciplina u kojoj atletičari preskaču letvicu koja se postupno podiže na što višu visinu kako bi se na taj način došlo do pobjednika. Ustvrdio je kako nije danas došao u Kutjevo držati govor o sportu nego da mu to služi kao uvod u razumijevanje onoga što je Isus u današnjem evanđelju učinio. Podsjetio je da smo prošlih nedjelja čuli kako je Isus umnožio kruh i ribice te nahranio mnoštvo, koje je potom otpustio, učenike poslao neka idu lađicom na more dok je on otišao u osamu moliti. Nakon bure u kojoj Isus spašava učenike, evanđelist bilježi da je on otišao u krajeve Tirske i Sidonske, današnje područje Libanona, istaknuvši kako su to u ono doba bili poganski krajevi. Spomenuo je da evanđelist opisuje susret Isusa i žene Kanaanke, koja mu se obraća nazivajući ga Sinom Davidovim i moleći ga da joj se smiluje i ozdravi njezinu opsjednutu kćerku. No, Isus je na njezinu molbu odgovorio šutnjom, što bi se na prvi pogled moglo protumačiti njegovom bezosjećajnošću za ženinu nevolju, ustvrdio je biskup. Međutim, žena se nije obeshrabrila nego je još snažnije upućivala svoju molbu, te apostoli pozivaju Isusa da joj udovolji kako ne bi svojom vikom za njima stvarala neugodno stanje. Navedeni apostolski intervent prividno potvrđuje svojevrsnu Isusovu tvrdoću prema Kanaanki, a još više Isusov odgovor da je poslan k izgubljenim ovcama doma Izraelova. Žena se nije dala smesti te je jednakom upornošću molila Isusa: »Gospodine, pomozi mi«, na što ponovno dobiva tvrd Isusov odgovor: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« Biskup je rekao kako su se u ono doba pogani uspoređivali sa psima, ali se žena Kanaanka nije pokolebala u svom nastupu, kazavši Isusu: Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!«. Nakon što je žena po četvrti puta ustrajala u svojoj molbi, Isus joj odgovara riječima: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« Biskup je protumačio kako je Isus, ne uslišavajući ženu otprve, podizao ljestvicu koju je ona trebala nadvladati da bi je doveo da tako poraste njezina vjera, te ne ozdravi samo njezina kćer, nego mu ona sama povjeri svoju vlastitu sudbinu, te s njime postane pobjednica života. Isus je na kraju pohvaljuje: »Ženo, velika je vjera tvoja!«. Time je Isus istovremeno potvrdio kako spasenje koje je on donio obuhvaća ne samo Židove, nego i pogane, te ima univerzalno značenje, što najavljuje prorok Izaija u današnjem prvom čitanju, a tumači apostol Pavao u drugom čitanju, kad govori o obraćenju i samih Židova.

Biskup je spomenuo kako počesto kad molimo za nešto budemo nerijetko nesretni ako se to ne ostvari. Međutim, Bog uslišava i onda kad nas ne uslišava na naš način. On nas, poput žene Kanaanke, želi dovesti do svoga najvišeg dara, do spasenja, te nam neuslišanjem naših malih molbi potiče vjeru da od njega iščekujemo najviše moguće, te se na nama ostvari njegova najveća pobjeda. Kazao je kako je to malo drugačiji postupak nego li ljestvica koja se podiže atletičarima da bi ostvarili pojedine sportske uspjehe.

Još je biskup istaknuo kako nas je Isus u evanđelju podsjetio da u našem životu nema ničega važnijega nego li je vjera. Kazao je sudionicima slavlja neka se ispitaju što oni smatraju najvažnijim, te da na primjeru žene Kanaanke uvide kako je vjera najdragocjenije stanje našeg postojanja. Ona je uronjenost našega duha u Božji svijet, cjelovito predanje Bogu života, svojih muka i umiranja da bi postali jedno s njime te u Isusu Kristu bili pobjednici i nad samom smrću. Istaknuo je kako je zadaća novog župnika naviještati navedenu Božju istinu o čovjeku, ne podilazeći ljude, nego svjedočeći im onu njezinu mjeru koju nam je Bog objavio u Isusu Kristu. Kazao je kako je župnik pozvan dizati ljestvicu po kojoj raste vjera, kao što je to Isus učinio u evanđelju sa ženom Kanaankom, i tako služio dušama, napose u slavlju svetih sakramenata i molitvi. Okupljenim vjernicima poželio je da s takvim raspoloženjem prime svoga novog župnika. Zamolio je Isusovu Majku, koja se u Kutjevu posebno časti, da zajedno s njima moli za veliko evangelizacijsko dobro u ovoj Župi.