BISKUP ANTUN KRSTIO ČETVRTO DIJETE RAVNATELJA KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE U VIROVITICI

U nedjelju, 27. kolovoza 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici središnje župno euharistijsko slavlje i krstio Rafaela, četvrto dijete Ivana Mikolića i supruge Darie.

U homiliji biskup je rekao kako mu je nedavno dospjela u ruke knjiga koja je pod engleskim naslovom „Who is who in Croatia?“ tiskana u Hrvatskoj, a u kojoj autor po nekim svojim mjerilima opisuje „tko je tko u Hrvatskoj“, nabrajajući sportaše, političare, pjevače, one koje obično nazivamo „celebrity“ i još neke druge. Biskup je zapitao nazočne kada će oni doći na red u „Who is who in Croatia?“ kao i drugi vjernici u Hrvatskoj koji nastoje živjeti pripadnost Isusu Kristu u njegovoj Crkvi? Kazao je da je Isus na svoj način dao odgovor na to kad je – kako smo čuli u naviještenom evanđelju – svojim učenicima postavio pitanje kod Cezareje Filipove: „Što kažu ljudi, tko sam ja?“ Time nas je poučio da prije nego li postavimo pitanje tko smo mi, upitamo tko je Isus Krist za nas u Hrvatskoj, jer se u njemu razlučuje i odlučuje tko je svaki pojedini od nas i svi mi zajedno, upozorio je biskup. Naime, na Petrov odgovor: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga“, uslijedila je Isusova tvrdnja tko je Apostol:  „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji  bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima“. U spomenutom evanđeoskom prizoru u Cezareji Filipovoj ispunila se Izaijina proročka riječ iz prvog čitanja, gdje je prikazano kako je po Božjem nalogu smijenjenoga korumpiranog kraljevskog službenika Šibnu zamijenio novi upravitelj Elijakim, kojem je povjeren „ključ od kuće Davidove“, ustvrdio je biskup.

Poručio je sudionicima slavlja da je Isus Krist svakoga od njih u svetom krštenju proglasio tko su oni u Hrvatskoj, opunomoćio ih da budu njegova braća i sestre, Božji sinovi i kćeri, kojima je žrtvom svoje ljubavi na križu priskrbio tu ovlast te je u tom njihov pravi identitet. Kazao im je da su na pitanje tko je tko u Hrvatskoj oni već uzvratili Petrovim odgovorom, kad su se među ostalim prigodom posljednjeg popisa pučanstva očitovali kao vjernici katolici. Time su javno posvjedočili da njihov identitet nije u onom što oni mogu i znadu  učiniti, istaknuo je biskup, nego ono što je u njima i po njima ostvario Isus Krist, kad ih je u krštenju prigrlio kao svoju braću i sestre, te ih snagom Duha Svetoga poimence ugradio u zajedništvo svoje Crkve na čelu s Petrom i njegovim nasljednicima, kojima je dao ovlast vezivanja i razvezivanja, otključavanja i zaključavanja, zajamčivši da snagom njegove uskrsne pobjede nad zlom i smrću „vrata paklena neće je nadvladati“. Pozvao je sudionike slavlja da si danas posvijeste kako oni nipošto nisu beznačajni u Hrvatskoj, te da probude ponos što pripadaju Isusu Kristu, što su njegovo veliko djelo po krsnoj milosti i životu u skladu s njome.

Kazao je da će Isus Krist i malog Rafaela u krštenju odjenuti u odjeću Sina Očeva, preporoditi ga u snazi svoje pobjedničke ljubavi s križa, i na taj način dodijeliti mu svoj status i mjesto u Hrvatskoj. Po svetom krštenju on će biti ugrađen u zajedništvo Isusove Crkve u  konkretnoj virovitičkoj župi sv. Roka, u našoj Požeškoj biskupiji, ustvrdio je biskup. Poželio je da se sudionici slavlja ove ljetne, vruće i sparne nedjelje obnove u svježini vjere kojom prepoznaju tko su oni, i da kršćanski identitet žive radosno i zauzeto u našem društvu. Pozvao ih je da međusobnim praštanjem i milosrđem šire moć Isusova križa koju su u krstu i drugim sakramentima primili, da to čine ponajprije u braku i obitelji, svjedočeći da je Isus Krist prvi među njima. Zamolio je Boga da blagoslovi prve duhovne korake malog Rafaela, kako bi uz pomoć svojih roditelja i svih nas, rastao kao zajedničar Isusove Crkve i bilo prepoznatljivo čiji je on u Hrvatskoj i čija je ona po njemu.