POZDRAVNI GOVOR BISKUPA ANTUNA NA BLAGDAN GOSPE OD SUZA U PLETERNICI

Poštovana braćo i sestre, dragi hodočasnici!

Prije 70 godina u talijanskom gradu Siracusi u jednoj skromnoj obitelji proplakao je reljefni lik Prečistog Srca Marijina. Taj događaj prepoznala su mnoštva ljudi diljem svijeta kao poticaj na dublje promišljanje o vlastitom odnosu prema Bogu, na liječenje ranjene savjesti revnijim slušanjem Božje riječi, opredjeljenjem za dublje zajedništvo s Isusom Kristom u njegovoj Crkvi po slavljenju svetih sakramenata, napose pomirenja i euharistije, na obnovu vjernosti kršćanskom braku i obitelji, primanju djece i njihovu odgoju u evanđeoskim vrijednostima. Spomenuti val duhovne obnove zahvatio je prije 68 godina i Hrvatsku ovdje u Pleternici, gdje je vjerna Isusova Majka pod vedrim nebom na ruševinama župne crkve u znaku svojih suza okupljala mnoštva oko svoga Sina Isusa Krista, izgrađivala zajedništvo njegove žive Crkve, snagom njegove pobjede nad smrću liječila naše hrvatske rane, poticala srca na obraćenje, molila za čvrstinu vjere, budnost nade, postojanost ljubavi. Ona se i ovdje u Pleternici očitovala kao „najvjernija odvjetnica Hrvatske i Majka”, kako piše u remetskom svetištu, kao „početak boljega svijeta”, kako svjedoči natpis na Trškom vrhu, naša „Majka i naša Zora zlatna”, kako joj pjevamo u omiljeloj pjesmi „Zdravo Djevo”. Njezinim majčinskim zagovorom ovdje se u doba komunističke vladavine lomila sputanost ideološkim okovima, u vrijeme Domovinskog rata molilo za hrvatsku slobodu i pobjedu, a cijelo se vrijeme sve do danas ovdje jača duh slavonskog čovjeka, pritisnutog svakovrsnim kušnjama, patnjama i siromaštvom. Koliko li je hrvatskih pobjeda ostvareno zagovorom Isusove Majke, Gospe od suza u našim osobnim i obiteljskim sudbinama, u društvenim zbivanjima? Želimo joj večeras odanim srcem, jednodušno reći „hvala” i moliti je da izazov njezinih suza nađe i danas odgovor u našim suzama kajanja za zlo i zločine suvremenog svijet, među kojima je i rat u Ukrajini, u suzama obnovljene vjere u Božje milosrđe, objavljeno u Isusu Kristu, suza očišćene osobne i zajedničke savjesti, sposobne izgrađivati svijet ljudskog dostojanstva, zajedništva i mira. Marijo, Gospo od suza, daj nam da na taj način s tobom tako u Hrvatskoj proplačemo te nam se u osobni, obiteljski i društveni život nastani mir, izliječenost od zlih namjera i djela, u obitelji i politici, privatno i javno, da Hrvatska bude uistinu „Lijepa naša domovina”. S tim osjećajima vjere, sve vas poštovani i dragi hodočasnici ovdje u biskupijskom svetištu Gospe od suza primam, od srca pozdravljam i povjeravam Isusovoj Majci i njezinim suzama.

Navedene osjećaje s izrazima srdačne dobrodošlice i poštovanja bratski svjedočim msgr. Draženu Kutleši, predvoditelju slavlja, koji kao zagrebački nadbiskup prvi puta posjećuje Požešku biskupiju i ovo svetište. Preuzvišeni, dobro nam došli! Zahvaljujem Vam što ste lani u Voćinu kao splitsko-makarski nadbiskup podijelili s nama radost 25. obljetnice osnutka i uspostave naše Biskupije, a danas se s nama radujete 70. godišnjici Gospinih suza u Sirakuzi i 25. obljetnici proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika naše mjesne Crkve, svete uspomene nadpastira i ovih dijelova nekadašnje Zagrebačke nadbiskupije, o desetoj obljetnici proglašenja blaženom Julom Ivanišević, podrijetlom iz naše Biskupije, čije susestre žive i djeluju ovdje u Pleternici. Srdačan pozdrav upućujem vama, braćo svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi i sjemeništarci, vjeroučitelji i djelatnici naših katoličkih škola i svima drugima koji vršite bilo koju službu ili poslanje u našoj Biskupiji. Poseban pak pozdrav radosti upućujem svima vama koji ste srcem punim odanosti za Isusovu Majku hodočastili u Pleternicu, među vama brojne obitelji s djecom i mladima. S osjećajima posebnog poštovanja upućujem dobrodošlicu svim javnim dužnosnicima, na čelu s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić, izaslanicom Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatske vlade, predstavnicima određenih ministarstava, lokalnih zajednica, posebno domaćima – pleterničkoj gradonačelnici i požeškom gradonačelniku.

Preuzvišeni gospodine nadbiskupe Dražene. Molim Vas da povedete slavlje svetih otajstava u čast naše drage Gospe od suza.