Sv. Majka Terezija, redovnica

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Majka Terezija, redovnica
Spomendan

Čitanja: 1 Sol 5, 1-6. 9-11; Ps 26, 1. 4. 13-14; Lk 4, 31-37.


Evanđelje dana (Lk 4, 31-37)

„Znam tko si: Svetac Božji.“

U ono vrijeme: Siđe Isus u Kafarnaum, grad galilejski. I naučavaše ih subotom te bijahu zaneseni njegovim naukom jer silna bijaše riječ njegova.
A u sinagogi se zatekao čovjek s duhom nečistoga đavla. On povika u sav glas: »Hej, što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš! Znam ja tko si ti: Svetac Božji.« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato đavao čovjeka obori u sredinu te iziđe iz njega ne naudiv mu ništa. I nasta opće zaprepaštenje te se među sobom razgovarahu: »Kakve li riječi! S vlašću i snagom zapovijeda nečistim dusima te izlaze!«
I glas se o njemu širio po svim okolnim mjestima.


Razmišljanje

Zanesenost i biti zanesen obično su negativno obojeni pojmovi te se koriste za vjernike koje opisujemo kao zanesenjake ili fanatike. A je li to u redu? Je li svaka zanesenost loša i negativna? Kako netko, zanesen Isusovim govorom i riječima, može biti loš i negativan ili fanatik? Možda bismo trebali promisliti zbog čega mi, kršćani, nismo zaneseni Isusovim naukom? Puno toga nam govori da nismo zaneseni Kristovim naukom. Kao prvo: crkve su nam sve praznije, a trebalo bi biti suprotno. Drugo: Riječ Božja se ne čita i ne poznaje jer da čitamo, slušamo i razmatramo Riječ sigurno bi i sami postali zaneseni. Jednostavno je nemoguće biti u susretu s Riječi, a ostati nedotaknut, nezahvaćen. Treće: mi ne živimo kao oni koji su zaneseni Riječju Božjom; jer da živimo tako, svi oko nas bi se mijenjali i Crkva bi rasla kao u prvim vremenima. Isuse, oprosti mi jer se zanosim lažnim sjajem svijeta, zanosim se častima i titulama, brojem lajkova na FB objavama, tuđim laskavim komentarima… Oprosti mi, jer nisam dopustio da me Tvoja Riječ zanese; zahvati moje srce i promijeni me. Oprosti, jer su moje uši tvrde i ne čuju što mi govoriš. Odlučujem se da ću od danas više biti pozoran na Tvoju Riječ i dopustiti da me zahvati zanos za Tobom. K. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)