Sv. Marko Križevčanin, prezbiter i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Marko Križevčanin, prezbiter i mučenik
Spomendan

Čitanja: Kol 1, 9-14; Ps 97, 2-3ab. 3cd-4. 5-6; Lk 5, 1-11.

Obljetnica posvete crkve: Lipik, Okučani.


Evanđelje dana (Lk 5, 1-11)

„Oni ostaviše sve i pođoše za njim.“

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i baci mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!«
Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


Razmišljanje

Crkva, u današnjem Evanđelju, stavlja pred nas susret Isusa i ribara koji su neuspješno završili svoj posao ne uhvativši ni jednu ribu. Isus ulazi u njihovu lađu, poziva ih da otisnu na pučinu i ponovno bace mreže za lov. Ribari, koji su već bili iscrpljeni od cjelonoćnog rada, ipak odlučuju poslušati Njegove riječi jer kako Petar svjedoči: Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže. Iako loviti ribu po danu ne pruža gotovo nikakvu šansu za uspješan ulov, na Isusovu riječi odlučuju se na taj pothvat. Zbog mnoštva riba koje uloviše, prepoznali su u Isusu svoga Gospodina i Mesiju, a on njih uvodi u službu učenika. U našim životima sigurno smo iskusili pokoji neuspjeh, bilo veći bilo manji, te možemo razumjeti kako su se apostoli osjećali zbog svog nenagrađenog truda. U taj nutarnji nelagodni osjećaj nemoći, koji se javlja kao posljedica neuspjeha, pozovi Isusa. U osobnoj molitvi dopusti da Isus taj neuspjeh pretvori u uspjeh. On koji je Svoju najveću sramotu, smrt na križu, mogao preokrenuti u najveću pobjedu Uskrsnuće, može i tvoju situaciju okrenuti na dobro. Čitamo u Poslanici Rimljanima 8. poglavlje: Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube. I. O.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)