IMENOVAN SPLITSKO-MAKARSKI NADBISKUP

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je da je papa Franjo na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna 2023. imenovao gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića novim splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom. Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je imenovanom nadbiskupu Zdenku sljedeću čestitku:

»Znakovito je što je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije obznanjeno Vaše imenovanje za splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita te je Vaše pastirsko poslanje na svoj način povjereno njezinoj majčinskoj ljubavi. Od srca Vam i bratski čestitam na povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo, dodjeljujući Vam navedenu časnu i odgovornu službu. Vaša vjernost Crkvi i požrtvovna zauzetost kojom ste služili Božjem narodu u Gospićko-senjskoj biskupiji zalog su uspješnog vršenja poslanja koje Vam je povjereno.

Molim da Vam Bog zagovorom Blažene Djevice Marije i sv. Dujma udijeli snagu Duha Svetoga te uzmognete nositi nemale terete pastirske službe splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita u složenim okolnostima hrvatskog društva i podari uspjeh Vašim plemenitim nastojanjima. Molitvena i svaka druga povezanost Požeške biskupije s Vama nastavit će se sada na nov način.

U bratskom zajedništvu i odanosti srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam«, završava biskup Antun.