Biskupijski dan u Požegi o 26. obljetnici uspostave Požeške biskupije

Poštovana braćo svećenici, đakoni i sestre redovnice, dragi vjernici!

U dopisu Biskupskog ordinarijata u Požegi broj 854/2023. od 26. lipnja 2023. obaviješteni ste da će u subotu, 23. rujna 2023. biti održan Biskupijski dan u Požegi prigodom 26. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina biskupa.

Ovime pozivam sve kojima je sakramentom svetoga reda, posebnim mandatom, izborom ili imenovanjem za članove pojedinih biskupijskih i župnih savjetodavnih tijela, ili na neki drugi način povjereno posebno poslanje u Požeškoj biskupiji – svećenike dijecezanske i redovničke, đakone, sestre redovnice, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektore, izvanredne djelitelje svete pričesti, članove crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te djelatnike biskupijskih katoličkih škola – na program Biskupijskog dana, koji započinje 23. rujna o.g. u 9.30 sati u sljedećim prostorima:

  1. U Velikoj dvorani sv. Terezije (Dragutina Lermana 1) okupit će se svećenici, redovnici i đakoni, sestre redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri.
  1. U Maloj dvorani sv. Terezije (Dragutina Lermana 1) okupit će se članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi crkvenih udruga, pokreta i molitvenih zajednica.
    Želimo se uskladiti s nastojanjima opće Crkve koja će na Općoj biskupskoj sinodi u Rimu tijekom mjeseca listopada ove godine razmatrati pitanje sinodalnosti Crkve te nastavno na sinodsko savjetovanje u našoj Biskupiji kao i na Odluke Biskupijskog dana prigodom 25. obljetnice naše Biskupije. U tom smislu, nakon zajedničke molitve, dr. Nikola Vranješ održat će izlaganje „Sinodalnost biskupijskih i župnih savjetodavnih tijela“. Potom će navedene skupine u Velikoj i Maloj dvorani imati radionicu u kojoj će konkretno razmotriti svoje djelovanje tijekom pastoralne godine 2023.-2024.
  1. Djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije istovremeno će imati svoj susret u prostorima obližnjeg Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, gdje će razmotriti određena pitanja iz svoga odgojno obrazovnog djelovanja u započetoj školskoj godini.
  2. Svi navedeni sudionici Biskupijskog dana okupit će se u 11.30 sati u Katedrali na zahvalno euharistijsko slavlje prigodom 26. obljetnice uspostave naše Biskupije. Svećenici će za misu ponijeti humeral, albu i misnicu bijele boje.
  3. Na samu godišnjicu uspostave Požeške biskupije, 27. rujna 2023. kada slavimo svetkovinu Obljetnice posvete požeške Katedrale, dijecezanski biskup predvodit će u 18.30 sati u Katedrali euharistijsko slavlje i uručiti biskupijske medalje s poveljom zahvalnosti vjernicima laicima, koji su je zaslužili svojim vjernim i požrtvovnim djelovanjem u Biskupiji i svojim župama.

Svjestan važnosti promicanja krsne odgovornosti vjernika laika za poslanje koje ima naša mjesna Crkva, svaki će župnik u nedjelju 17. rujna 2023. na svetim misama obavijestiti župljane o Biskupijskom danu te organizirati prijevoz članova spomenutih župnih tijela u Požegu, kako bi mogli sudjelovati na programu Biskupijskog dana. Prigoda je također potaknuti vjernike da trajno mole za našu mjesnu Crkvu, napose za njezina biskupa i svećenike te za nova duhovna zvanja.

U zahvalnosti svećenicima i vjeroučiteljima te svima drugima koji u povezanosti i suradnji s dijecezanskim biskupom nastoje vršiti svoje poslanje u našim župama, srdačno vas u Gospodinu pozdravljam i blagoslivljam.

Požega, 2. rujna 2023.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup