BISKUP ANTUN ČESTITAO ŽIDOVIMA BLAGDANE

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima uputio je uime Hrvatske biskupske konferencije Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj sljedeću čestitku:

»Zajedno s Vama i cijelom židovskom zajednicom u Republici Hrvatskoj osluškujem snažnu poruku Roš Hašana, Jom Kipura i Sukota, koje slavite ovih dana.  Roš Hašana – Nova godina je poput kakva motrišta s kojeg se vidi horizont povijesti, prepoznaju njezini skriveni znakovi, otkrivaju tajanstveni tragovi, naziru zore života i zalazi smrti. Sve to na svoj način odijeva u svečani navještaj rog šofar, kojem – da bi imao snagu dubokog odjekivanja u čovjekovu duhu – nije dovoljan zrak što ga svirač upuhuje, nego vjera koja uzdiže Bogu. Na taj način šofar pokreće ljude da se na dan posta, Jom Kipur pomire s Bogom i bližnjima, promiču suživot na zemlji kao u kakvoj zajedničkoj sjenici na prolazu putem iz sužanjstva u zemlju konačnog obećanja, kako to naznačuje Sukot. U navedenom raspoloženju u ime Hrvatske biskupske konferencije od srca i s radošću čestitam Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot Vama, cijenjenoj obitelji, suradnicima te svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj.

Spomenuti blagdani svojim sadržajem odjekuju i u srcu kršćana, jer oni u njima otkrivaju Božju povijesnu inicijativu za čovjeka, čiji vrhunac prepoznaju u Isusu Kristu.

Sa željom i molitvom da Božji blagoslov prati Vas osobno, Vašu obitelj i sve cijenjene članove židovske zajednice u Hrvatskoj, srdačno Vas i s osobitim poštovanjem pozdravljam«, piše biskup Antun.