DVADESET I SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DVADESET I SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Iz 5, 1-7; Ps 79, 9 i 12. 13-14. 15-16. 19-20; Fil 4, 6-9; Mt 21, 33-43.

Obljetnica posvete crkve: Stari Gradac.

Klanjanje: Đulovac.


Evanđelje dana (Mt 21, 33-43)

„Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima.“

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.
Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.
Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«
Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«


Razmišljanje

Gospodine, ova prispodoba govori o Židovima, ali i o meni. Otac mi daje sve što mi je potrebno da vinograd urodi plodom. On dopušta da upravljam vinogradom kako želim, ali ja nisam vlasnik. Bog mi daje slobodu da upravljam vinogradom kako želim. Svakome od nas Bog je dao vinograd: naše obitelji, zajednice, posao, Crkva, okruženje, dio su našeg vinograda. Bog nikoga ne isključuje iz Svoga vinograda. Ljudi sami sebe isključuju ne brinući se o vinogradu koji su dobili. Trebamo biti osjetljivi na ono što Bog želi od nas. Pozvan sam od Boga da donosim dobre plodove u vinogradu. Ponekad želim živjeti svoj život onako kako ja želim i donositi osobne odluke u vlastitom interesu. Teško mi je u potpunosti prilagoditi svoj život Kristu. Ovoj stav: Ovo je nasljednik; hajde, ubijmo ga i uzmimo njegovu baštinu, postoji u svima nama. Sprječavamo Isusa da ima punu vlast. Moj ponos i sebičnost čine me manje otvorenim za Boga. Papa Franjo u enciklici Laudato Si naglašava da svijet nije naš, nego Božji, te nam On milostivo povjerava vinograde svijeta na brigu. Ali, kao stanari, preuzeli smo vlast nad vinogradom: usredotočeni smo na vlastitu korist i Božji svijet tretiramo kao svoje vlasništvo, da s njim činimo što želimo. Budimo „dobri vinogradari“ i učinimo sve da popravimo štetu u vinogradu koji nam je povjeren. K. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)