HODOČAŠĆE DJEČJIH PJEVAČKIH ZBOROVA U POŽEŠKU KATEDRALU

U pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, članovi crkvenih dječjih pjevačkih zborova s područja Požeške biskupije hodočastili su 7. listopada 2023. u požešku Katedralu. Na hodočašću su sudjelovali: Pjevački dječji zbor Župe Bezgrješnog začeća BDM, Nova Gradiška; Dječji zbor Župe sv. Kuzme i Damjana, Kuzmica; Dječji zbor Župe sv. Luke Evanđelista, Novska; Dječji zbor Župe Uznesenja BDM, Pakrac; Dječji zbor Župe sv. Nikole Biskupa, Pleternica; Dječji zbor Župe sv. Leopolda Mandića, Požega; Dječji zbor Župe sv. Terezije Avilske, Požega; Dječji zbor Župe Marije Kraljice i sv. Jurja Mučenika, Davor; Dječji zbor Župe Pohoda BDM, Voćin; Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Novskoj te Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Požegi. Program je započeo u Dvorani sv. Terezije gdje su Ivana Bušić Čurčić i Ivica Rajkovača koordinirali nastupima zborova koji su se predstavili pjesmom po vlastitom izboru.

Središnji dio hodočašća bila je sveta misa koju je u Katedrali predvodio biskup Antun Škvorčević.

U homiliji biskup je podsjetio da danas u mjesecu svete krunice slavimo spomendan Kraljice svete krunice, istaknuvši kako vjernost Isusu Kristu povezuje Blaženu Djevicu Mariju i sv. Tereziju u njihovoj duhovnoj veličini, kojoj se divimo i koju slavimo. Upozorio je mlade pjevače na Isusovu riječ u naviještenom evanđeoskom ulomku kako je najvažnije truditi se na zemlji da nam imena budu zapisana na nebu. Kazao je da su oko toga na poseban način nastojale Isusova Majka i sveta Terezija, te ih danas promatramo proslavljene u nebu. Ispripovjedio im je kako je minulih dana zrakoplovom putovao u Rim, i da je prethodno kod kuće kompjuterski upisao svoje ime za određeni let, te da su ga u zračnoj luci zaduženi djelatnici tražili osobnu iskaznicu da provjere je li njegovo ime upisano u listu putnika za zrakoplov koji će ga prenijeti do željenog cilja. Kazao je kako ga je i to podsjetilo na to da je potrebno biti negdje upisan među one koji žele stići do najdaljeg cilja, do vječnosti. Biskup je spomenuo djeci da su ona upisana u mnoge ljudske dokumente: čim su se rodili, imena i drugi osobni podaci upisani su im u matičnu Knjigu rođenih, zatim roditelji su ih upisali u školu a potom su im imena uvrštena u školski Imenik. Isus ih podsjeća koliko je važno da budu upisani među Božje ljude. On je to već učinio s njima u svetom krštenju, prigrlivši ih kao svoju braću i sestre, za Božje sinove i kćeri, ustvrdio je biskup. Rekao je da se Isus upravo zato utjelovio i postao čovjekom, da mi ne budemo osuđenici na zemlji za koju nismo stvoreni, nego da jednom postanemo stanovnici neba za koje nas je Bog u svom stvoriteljskom naumu odredio. On je svojom smrću na križu slomio okove naše privezanosti za smrt, i omogućio nam da po njegovoj ljubavi jačoj od smrti budemo stanovnici neba, rekao je biskup. Kazao je da je Marija od početka bila posvema spremna vjerno i predano surađivati s Bogom, da nas on u Isusu Kristu upiše među nebeske stanovnike. Jednako tako sv. Terezija se cijeloga života u svom srcu ispitivala kamo treba stići svojim zemaljskim hodom, zaključivši da je stvorena za Boga i da je njezinu srcu samo Bog dostatan, te da može potpuno biti njegova samo po Isusu Kristu, spomenuo je biskup.

Podsjetio je djecu da dionici svoje upisanosti u Isusovo djelo pobjede nad smrću, nakon krštenja osobito snažno postaju po slavlju svete mise u kojoj on obnavlja svoju žrtvu ljubavi na križu. Kazao je mladim pjevačima da svojom pjesmom u svetoj misi očituju zahvalnost Isusu Kristu za to djelo, te pomažu svim sudionicima slavlja da se i oni što dublje u njega uključe.

Istaknuo je kako je razumljivo što nakon Gospodina Isusa najviše častimo njegovu i našu majku Mariju, te joj u brojnim pjesmama izričemo sinovsku privrženost i odanost, i očitujemo zahvalnost što nas prati na našim životnim putovima. Biskup je povjerio mlade pjevače Isusovoj Majci i sv. Tereziji da ih prate svojom zaštitom kako njihova krsna upisanost na nebu ne bi potamnila ili se izgubila. Poželio im je da poput Isusove Majke i sv. Terezije imaju srce koje vjeruje Bogu a ne zlu i sebičnosti koje ga razaraju. Kazao je kako čovjek kad srcem vjeruje Bogu, moli i pjeva postaje na svoj način uzdignut u nebo i kad prilazi drugima obogaćuje ih Božjom blizinom. Podsjetio je na dragocjenost služenja djece koja pjevanjem na svetoj misi svjedoče da su Božji, očitujući njegovu veličinu, ljepotu i sklad. Pozvao je mlade pjevače da im nikada ne bude teško odvojiti vrijeme za vježbe pjevanja kako u župama, tako i u školama. Zamolio je Isusovu Majku i sv. Tereziju da prate svakog pojedinog od njih i sve njih zajedno, da ostanu na Isusovu putu, i da im već ovdje na zemlji srce bude ispunjeno nebeskom radošću, koju će vječno uživati na nebesima.